Det knakar någonstans och siffrorna rasslar neråt …

30 april 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Det har varit lite problematiskt för alliansregeringen den sista tiden. Kanske höstens storslagna Caremaskandaler var det första knakandet. Började också de borgerliga väljarna gnugga sig i ögonen och undra vad de hade gett sig in på? Även borgerliga väljare blir gamla och har gamla föräldrar och fastrar och morbröder… och några av dem ska in på hemmet.
Det här med vapenförsäljning och samarbete med Saudiarabien… det knakar lite till.
Och har till exempel barnfattigdomen ökat eller minskat med regeringen Reinfeldt? Som vanligt beror det på hur man räknar. Men. De vräkta barnen har blivit fler. Ett faktum som det inte går att trixa så mycket med. 2011 vräktes 663 barn, vilket är 663 för många. Inte så snyggt kanske.

Och arbetslinjen. Denna arbetslinje. Arbetsförmedlingen har fått 18 miljarder över på fem år. Det måste betyda någonting, tänker den förbryllade väljaren, som kanske till och med är arbetslös. Nya intressanta siffror dyker upp, till exempel att jobbcoacher är Arbetsförmedlingens största satsning. Enligt Göteborgs-Posten har AF betalat ut 1,6 miljarder för dessa coacher på tre år. ”Av Arbetsförmedlingens interna rapport framgår att 25 procent fått jobb efter att ha anlitat jobbcoach, medan 27 procent lyckades ta sig in på arbetsmarknaden utan coach”, skriver Svenska Dagbladet.

Och valfriheten. 25 kommuner i landet har sagt nej till LOV, valfrihet inom hemtjänsten. De hotas av tvångslagstiftning – ni SKA införa valfrihet. I Vårdfokus (Vårdförbundet) skriver distriktssköterskan Elisabeth Bos att ”Valfrihetssystemet har minskat tryggheten för de äldre”. Alltså bristande kontinuitet och minskad trygghet för sjuka äldre.
I Haninge kommun, där Elisabeth Bos är chef vid Jordbro vårdcentral, ”finns 32 privata hemtjänstföretag. I hela Stockholms stad finns ungefär 135 privata och 40 kommunala utförare av hemtjänst”. Det betyder att en distriktssköterska i Stockholm kan ha mer än 50 hemtjänstenheter att samverka med. Teamarbete har blivit nästan omöjligt, långsiktig planering lika så, vidareutbildning av hemtjänstpersonalen likaså, enligt Elisabeth Bos.

Vad gör regeringen? Reinfeldt lyfter ut en försvarsminister, byter ut en partisekreterare. Och svettas lite antar vi.
Visst ja. Hört på nyheterna: enligt en färsk undersökning tycker 39 procent att regeringen gör ett bra jobb. Förra året var det 59 procent.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.