– Assad har redan fallit

22 april 2012

Förstasidan, Intervju

Den här regimen alltså, den kommer från helvetet! säger Nadia Bayrakdar.
Det har börjat bli vår i Sverige. En vanlig svensk gråslaskig vår med värmande solstrålar den ena dagen och återfall till snöstorm den nästa. Inte så speciellt dramatiskt. Men i Mellanöstern rasar den arabiska våren in på sitt andra år av revolutioner.
Syrien känns långt bort men är ändå så nära den här kvällen när vi sitter och pratar om den kamp på liv och död som pågår där just nu.

– Jag säger inte att han kommer att falla, för han har redan fallit, säger Nadia Bayrakdar om diktatorn Bashar al-Assad eftersom det står klart att hans regim har förlorat allt förtroende från folket.
– Nu är det bara en tidsfråga tills han störtas eller tvingas fly, och det kan dröja lång tid fortfarande är jag rädd, men han kommer aldrig mer att kunna återta makten över Syrien, säger hon.
– Jag ser väldigt positivt på det som händer i Syrien nu, trots allt det hemska dödandet. Men blodet som rinner kommer göra att vi är mer rädda om vår frihet när vi får den.

Internationalen har träffat Nadia Bayrakdar och Nasreen Aljabani Larsson som båda kommer från Syrien och är aktiva i en kommitté för att bilda en bredare svensk organisation till stöd för revolutionen i Syrien, ”Stöd den syriska revolutionen”.
– Vad vi kan göra här är att skapa opinion till stöd för folkets fredliga kamp, säger Nasreen Aljabani Larsson.
– Det finns många aktivister som jobbar med fredliga metoder i Syrien. Vi vill visa att vi är fredliga. Fria armén behövs för att skydda demonstranterna, men den är inte till för att attackera regimen, säger hon.

Vad kan vi i Sverige göra?

– En så enkel sak som att folket där nere i Syrien får veta att det finns folk också i Sverige som demonstrerar för deras skull, det ger dem hopp, säger Nadia Bayrakdar och fortsätter:
– Men jag tror inte att vi kan sätta tryck på Sverige att ändra utrikespolitik…
Hon skakar på huvudet.
– Den här Carl Bildt alltså, hans politik, det är skamlöst! Alltså han är en skam för svenskarna. Sverige som var känt för att ta humanitär ställning i världen.

Vad tror ni om en intervention i Syrien, som i Libyen?

– Helst inte! svarar Nadia Bayrakdar omedelbart.
– Jag tror inte att det skulle funka med en militär intervention. Det skulle bara bli värre för syrierna, säger Nasreen Aljabani Larsson.
Men omvärlden skulle kunna vara mera aktiv för att skydda flyktingarna menar Nadia Bayrakdar:
– FN-soldater skulle kunna hjälpa till med att upprätta en säker zon för flyktingarna, säger hon, eftersom regimens styrkor inte tvekar att jaga och bomba flyktingar.
Både Nasreen Aljabani Larsson och Nadia Bayrakdar är överens om att regimen är mera rädd för de många fredliga demonstranterna än för dem som kämpar med vapen i hand.
– De fredliga aktivisterna är fler och farligare för regimen, säger Nasreen Aljabani Larsson.
– De fängslar både dem som bär vapen och de aktivister som är fredliga. Men han som bär vapen, han blir inte torterad så mycket och han blir släppt fortare än de fredliga aktivisterna, berättar Nadia Bayrakdar.
– Jag blev först förvånad när jag hörde det här. ”Vad säger ni? Det kan inte stämma.” Men vi har förstått att regeringen vill ha kvar de beväpnade aktivister ute på gatorna för då har de ett skäl att använda våld mot hela oppositionen.

Hon berättar att hennes egen kusin, som är 19 år och med i Fria armén, nyligen blev tagen av regimen. I hans mobil hittade polisen bilder som han tagit på sig själv poserande med vapen.
– Och jag var så orolig när jag fick veta att de hade tagit honom. Det tog tio-tjugo dagar och ingen visste vad som hade hänt med honom, kanske kommer de att avrätta honom tänkte jag. Men min syster sa att de här kommer ut fortare än fredliga aktivister, och det var sant, han blev släppt igår, säger hon.

Nadia Bayrakdar var på 1980-talet aktiv i det illegala Syriska kommunistpartiet, som år 2005 bytte namn till Syriska demokratiska folkpartiet. Partiets grundare och ledare, den idag över 80 år gamle Riyad al-Turk, är också en av ledarna för Syriens nationella råd, den paraplyorganisation som bildades förra året för att samla den nu kämpande oppositionen mot Assad-regimen.
– Han jobbar väldigt aktivt i Syrien nu, men han är gömd, för annars skulle han fängslas direkt, säger Nadia Bayrakdar.
– Vi kallar honom för Riyad ”Mandela”, för han har suttit över 20 år i fängelse.
Men de flesta aktivisterna och demonstranterna på gatorna idag är partilösa, berättar Nadia Bayrakdar.
– Just nu sprids det en bild på en tjej i röd klänning med bara ett plakat där det stod ”Stoppa dödandet, vi vill bygga ett hemland till alla syrier”. Hon står där alldeles ensam på en gata, men alla på facebook spred den här bilden som en elektronisk demonstration. Hennes ord har nu blivit ett spritt citat som alla kan hålla med om. Alla vill ha slut på dödandet, och alla vill leva i fred tillsammans i Syrien, säger Nasreen Aljabani Larsson.

Text och foto: Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.