”Ringen frätte som syra”

29 april 2012

Förstasidan, Nyheter, Reportage

Berättelserna om vad det innebär att bli bortgift mot sin vilja, tappa livsglädjen och tron på en ljus framtid har oftast kvinnoperspektiv, i den mån de blir uppmärksammade. Men Arkan Asaad har också upplevt denna sida av det så kallade hedersförtrycket och kan berätta om hur det var att som ung man tvingas in i ett äktenskap.

Kameran rullar igång, kvällens föreställning på Södra Teatern i Stockholm spelas in för att användas i utbildningssyfte. Arkan Asaad är van, förra året höll han över 250 föreläsningar runt om i landet som efterdyningar till den uppmärksammade självbiografiska boken Stjärnlösa nätter. Han är också van vid Södra Teatern där han tidigare arbetat som vakt och Floor Manager.
Det märks att Arkan Asaad känner sig hemma. Han intar scenen med en total självklarhet och ger oss föreställningen Mitt liv och rätten att få välja. Berättelsen om hur han som nittonåring bröts ner psykiskt för att under tvångslika former giftas bort med en kusin i landet hans familj kommer ifrån; Kurdistan, norra Irak. En berättelse som tar avstamp i berättelsen om hans föräldrar och släkt.

För trettio år sedan tvingades Arkan Asaads far delta i kriget mellan Iran och Irak. Det är egentligen där det börjar. Han hade inget val eftersom hans familj skulle bli bestraffad om han inte gjorde det. Arkan Asaad berättar hur soldaterna sov i bunkrarna med fötterna utstickande i hopp om att få fötterna skadade så att de skulle slippa ifrån striderna.
Till slut kom flykten i alla fall och mor, far, syster och en nyfödd Arkan hamnade i ett stort flyktingläger i Iran. Där sade man att räddningen ligger i Europa. Med illegala pass tog sig familjen till Italien där fadern kryssade för vartenda land i världen för möjlighet till uppehållstillstånd. USA, Tyskland och Sverige beviljar. Valet är enkelt, fadern minns en Ingemar Bergmanfilm och föreställer sig den svenska sommaren.

I Sverige börjar det bra. Landet av möjligheter. Barnen skulle bara tala svenska. Fadern byggde upp en videobutikskedja i Eskilstuna. Livet skulle vara som den svenska drömmen: Volvo, villa, vovve. Efter tio år ringer farmodern och berättar vad som hände släkten efter det att Arkan Asaads far flytt. Det är fruktansvärt att lyssna till. Fängelse för de flesta av dem i flera år, tortyr och våldtäkt. Fysiskt och psykiskt förstörda försöker de överlevande nu bygga upp livet igen. Fadern tappar fattningen. Reser hem med pengar men ständigt ökat dåligt samvete. Hålet i själen går inte att fylla. Arkan Asaad berättar hur fadern tappar kontakten med verkligheten, ångesten uppfyller honom.
Konkurs. Sluta tala svenska. Från positiva Sverige till negativa Sverige. Hemlandet blir det viktigaste. Fadern följer kriget via parabolen som om han följde en fotbollsmatch.
För barnen som vuxit upp som svenskar blir det ett chockuppvaknande. Arkan Asaad vantrivs under de sommarmånader som familjen börjar tillbringa i Irak.

Arkan Asaad berättar med hela kroppen. Han tar oss med till den där gången då han efter en USA-vistelse i alla fall följde med till Irak mede känslan av att världen låg öppen för honom. Den där gången då hela släktstyrkan satte in full gas på övertalningsförmågan, han rasade tio kilo i vikt och tappade kraften att säga nej när han gjort det så många gånger att ordet förlorat sin betydelse. Gemenskapen som aldrig funnits i Sverige fanns i Irak men den hade ett högt pris: bröllop. Beskrivningen av hur han sitter där och överväldigas av panik utan att kunna göra något motstånd är väldigt stark.
– De hade tagit ifrån mig min integritet, mina drömmar, tio kilo, allt. Det var den största sorg jag känt. Ringen frätte som syra kring mitt ringfinger, säger Arkan Asaad som, åter i Sverige, gjorde allt för att förhala processen som skulle ge kusinen möjlighet att komma efter. Medan hon väntade i Syrien, skar sig och gick på antidepressiva hittade han kärleken i Sverige och förträngde det som var på gång. När det till slut var oundvikligt frågade utredaren på Migrationsverket om han älskade sin fru. Då bröt han ihop totalt.

Sedan fortsatte mardrömmen. Allting tog slut. Fadern blev familjens svarta får och tog själv avstånd från sin son. Arkan Asaad försökte ta sitt liv. 23 år gammal ringer han någon som han lärt sig hata under tio år – sin mor. Hon som blev bortgift och tvingad att bli gravid och föda barn som tolvåring. Chockad och rädd för fostret. Hon som utvecklade ett hat mot sitt första barn därför att hon själv inte var mer än ett barn. Sedan föddes Arkan. Han fick kärleken. När familjen kom till Sverige var modern nitton år och hade fyra barn. Då lämnade hon. Tio år senare ringer sonen:
– Det var mitt livs mest emotionella möte. Vilken förlust, att hata i tio år.
Några år senare ringer fadern och säger att det är middag. Arkan Asaad lärde känna sin pappa på riktigt först när han själv hunnit bli 28 år.

Stjärnlösa nätter är på väg att bli film. Samtidigt skriver Arkan Asaad på sin andra bok. Den bygger på intervjuer som han gjort med båda sina föräldrar och kommer troligtvis att ges ut hösten 2013. Han säger:
– Det viktigaste är inte vad vi har gått igenom utan vad vi gör av det.
Sedan ber han oss om en tjänst. Fadern väntar ute i foajén i tron att han ska intervjuas av TV4 om den kommande boken. Istället blir han inledd på scen och vi applåderar. Han säger att han är stolt över att det går bra för sonen. Tackar för att vi sitter här och ger vårt stöd. Det var ju han som blev boven i historien på sätt och vis. Men Arkan Asaad har lärt sig ett synsätt av sin mor: det finns inga förövare, bara offer. I den här historien som i de flesta andra.
Förtryck föder förtryck. Hat föder hat. Men när någon bryter den onda cirkeln och ser den i vitögat så kan det ge möjlighet för även den mest förtryckta att bryta sig loss och sluta föra vidare ett systemfel som detta att gifta bort barn eller tonåringar mot deras vilja.
Text och foto: Emma Lundström

Info:
Föreställningen på Södra Teatern kommer att utmynna i en DVD som kan användas som utbildningsmaterial på skolor och för yrkesverksamma inom skolan och polisen.

Uppföljaren till Stjärnlösa nätter är planerad att ges ut hösten 2013.
Arkan Asaad skriver just nu manus till filmatiseringen av Stjärnlösa nätter.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.