”Regimens fall är bara början på revolutionen!”

13 april 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter


I tisdags kväll samlades en liten grupp Syrienvänner för ett första möte med syfte att bilda en bred svensk organisation till stöd för den demokratiska kampen mot Assadregimen. Mötet hölls i Ordfronts lokaler i Stockholm. Där fanns utöver ett antal aktivister med egen bakgrund i Syrien också Johan Berggren, chefredaktör för Ordfront Magasin, Tim Gibran från Socialistiska partiet, samt en vänsterpartist.
Alla var överens om att målet är att väcka en större opinion och förståelse i Sverige bland vanligt folk för vad som faktiskt pågår i Syrien nu. Hittills är det nästan bara de som själva har sitt ursprung i landet som har engagerat sig i stödkampanjer för oppositionen där.

– Vi måste bygga en organisation som även kan få svenskarna på fötter. Jag ser väldigt få svenskar i de demonstrationer som hålls till stöd för den arabiska våren. Hade det varit demonstrationer för Gaza skulle vi samla 5 000 personer direkt, sa Tim Gibran, och menade att man kunde lära sig av hur palestinaorganisationerna arbetat för att väcka opinion.
– Många har också tröttnat eller blivit tveksamma efter att de sett hur det blev efter revolutionerna i Egypten och Tunisien, där islamister eller militärer tagit över, påpekade Nadja Bayrakdar med bakgrund i ett syriskt kommunistpart.
– Därför måste vi visa att det inom oppositionen också finns demokratiska grupper med ett långsiktigt mål som man kan tro på, inflikade Iyad Zikra, som kom som flykting till Sverige för fem år sedan.
– När regimen faller är det bara början på revolutionen, inte slutet!

Jaber Zain, talesperson för kommittén Stöd den syriska revolutionen, berättade att den största mediala uppmärksamhet man hittills haft i Sverige var vid avslöjandet att Ericsson säljer teknisk utrustning till Assadregimen. Något som tvingade utrikesminister Carl Bildt att ställa upp i TV-intervju för att försöka försvara att det svenska företaget gör affärer med mördardiktaturen.
– Jag har inga förhoppningar på att få med mig Carl Bildt, sa Jaber Zain, men man kan i alla fall försöka få vanligt folk medvetna om vilken utrikespolitik Sverige står för.

Text och foto: Per Leander

I nästa veckas nummer av Internationalen kommer en längre intervju med Syrienaktivisterna Nadja Bayrakdar och Nasreen Aljabani.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.