Sittstrejk i Kairo

08 mars 2012

Förstasidan, Intervju, Nyheter

Hundratals studenter sittstrejkar vid German University i Kairo. Universitetsledningen ogillade deras aktion för att hedra en av studenterna som sköts ihjäl nyligen vid fotbollsmatchen i Port Said. Flera av studenterna har redan avstängts från studierna, och förra veckan samlades ett par tusen personer vid universitetet för att protestera mot detta.
Abd El-Wahab, en av de studenter som avstängts för gott, säger till nättidningen Ahram on line att avstängningarna kan vara politiskt motiverade, eftersom Ibrahim El-Demiry som sitter i universitetets styrelse var transportminister under Mubarak.

Internationalen talade på måndagen med Mina Naguib, en av de strejkande studenterna.
– Nu är det sjätte dagen vi sittstrejkar. Det hela började med att vi ville ordna en aktion för att hedra minnet av Karim Kouzam från vårt universitet som sköts ihjäl i Port Said. Men ledningen tillät det inte. Vi protesterade och sju studenter utestängdes från studierna. Vi kräver att detta beslut upphävs omedelbart.
– Det andra vi protesterar mot är att ledningen vägrar ta bort Mubaraks namn från campus och från vår hemsida. De säger att det tar tid och kräver pappersarbete. Det godtar inte vi. Först satt vi inne i universitetet, men nu har de slängt ut oss eftersom ledningen säger att det är olagligt att befinna sig på universitetet på natten, och vi sitter utanför porten och protesterar.

Studenterna skickar dagligen videoklipp via Facebook och det syns att de är ganska många, både unga män och kvinnor. De kräver bland annat att studenterna inte ska stängas av, att lärare inte ska stängas av (fall som förekommit vid andra universitet), att Ibrahim El-Demiry, tidigare transportminister under Mubarak, ska avgå från universitetets styrelse, att universitetet inte ska bevakas och att inga från regimen ska ha makt på universitetet.

Hur många är ni nattetid?
– I början var vi 10-12, men nu är vi 60 personer som sover här. Andra studenter stannar till sent med oss.

Hur stort är stödet från andra universitet i Kairo?
– De flesta studenter från alla universiteten stödjer oss. Studenter från Modern Sciences and Arts University, British University in Egypt, American University in Cairo och Saint Fatima School har varit och demonstrerat med oss. De kommer att marschera från Kairo-universitetet hit torsdag denna vecka. Vi kallar denna dag för civil olydnad och alla kommer hit till oss för att visa sitt stöd.
– Igår hade föräldrarna till de sju avstängda studenterna en presskonferens här. Två är permanent avstängda och de andra fem i några veckor. Ledningen kräver att de ska göra avbön och be om ursäkt för att kunna komma tillbaka. Detta vägrar studentaktivisterna. Föräldrarna sade att de stödjer sina barn i deras beslut att inte ge sig för ledningens påtryckningar.

Och från Sverige, har ni fått något konkret stöd?
– Nej! I New York har det varit en stödaktion för vår kamp. Det skulle vara bra om svenska studenter kunde skicka oss stödbrev, ordna aktioner utanför egyptiska ambassaden och skicka bilder så vi vet att vi har ert stöd.
German University ägs av den egyptiske affärsmannen Ashraf Mansour, och i ledningen sitter bland annat Ibrahim El-Demiry, före detta transportminister från Mubaraks tid, och är ansvarig för att ha stängt av dessa sju studenter. Enligt Mina Naguib är cirka 50 procent av lärarna tyskar.

Har polisen försökt evakuera er?
– Nej, inte än. Men vi har fått besök av riksdagsledamöter. Eftersom det är salafisternas Al Nour-parti som intressant nog ansvarar för utbildningsutskottet i parlamentet, kom deras representanter hit och lyssnade på våra krav. De sade att de ska presentera en rapport om dett.
Sholeh Irani

Här kan ni skriva under ett protestbrev:
http://www.change.org/petitions/president-of-german-university-in-cairo-re-instate-expelled-suspended-students-support-rights-to-freedom-of-speech

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.