Politik för magmusklerna

Vi går till Södra teatern i Stockholm en fredag kväll i mars för att lyssna på den iranskamerikanske skådespelaren och stand up-artisten Maz Jobrani, en av dem som grundade Axis of Evil Comedy i USA. Föreställningen utgör en del av Riksteaterns satsning på artister som verkar för en positiv förändring genom sitt konstnärskap: Voices of change. Vi går av nyfikenhet och för att få skratta.
Öppningsakten är galen och underbar. Skådespelaren, dramatikern och artisten Shima Niavarani gör bland annat en ljuvlig imitation av den isländska sångerskan Björk. Apropå abort menar hon att iranier inte anser att fostret har blivit människa förrän det gått ut Handelshögskolan.
Publiken är mer uppblandad och inte lika homogent ljushyllt som den annars ofta är. När Maz Jobrani frågar runt visar det sig att där finns ryssar, fransoser, iranier, svenskar, serber, pakistanier, araber, kineser och libaneser, alla får självklart sin beskärda del av vänligt narrande med politik inbäddat i varje punch line. Ryssarna bredvid oss slår sig på knäna i skrattspasmer över den ryska våldsmentaliteten och hur idiotiskt det är att istället för att undanröja en regimkritiker genom att fippla lite med bilbromsarna, satsa på poloniumförgiftning så att ingen ska leva i ovisshet om att det handlar om mord.
Ovisst om kinesiskan skrattar åt tacket till Kina för att de är de enda som delar med sig av kärnvapenhemligheter till Iran. Maz Jobrani vet att han skulle bli hängd om han återvände till landet där han föddes. Hans skämt om Ahmadinejad torde göra diktatorn kolerisk.
När Maz Jobrani kommer in på familjen uteblir skrattet. Det är inte roligt att hans pappa varit frånvarande och att hans mamma slog honom med klädhängaren. Det är definitivt inte roligt att överbruka ordet ”pussy”. Men det är bra att upprepa att när ett terrordåd utförs av någon som inte har västerländsk bakgrund så buntas hela folkgrupper ihop som skyldiga, när det rör sig om en ”vit” person, oftast man, då är alla snabba att avfärda honom som en galen individ, ”one crazy individual”.
Text och foto: Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.