Pengar finns det alltid – någonstans

10 mars 2012

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

”När folken drunknar badar makten i pengar.”
Så lyder rubriken på en artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv 26 februari.
Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Irland… i land efter land sänks löner, pensioner; nedskärningarna i resterna av det som en gång kallades välfärdsystemen tillhör vardagen.
Krisen som orsakats av politiker, banker, spekulanter ska betalas. Därom är ECB, IMF, EU och olika nationella regeringar rörande överens.

Lika eniga är de om att de som inget hade före krisen ska betala.
Lika ense tycks de vara om att det finns några sektorer som inte får röras. Bankerna, kapitalet och inte minst politikernas egna pengar.
I Grekland sa politikerna nej till sänkta löner. Och nu kommer uppgifter om att många av de grekiska parlamentarikerna sett till att skydda de löner som betalas av de grekiska medborgarna. Istället har under åren 2009-2011 uppenbart många av parlamentarikerna sett om – om inte det grekiska huset så sitt eget – och skickat belopp på motsvarande 1 miljon kronor och däröver till banker i Schweiz och Storbritannien. Svenska Dagbladets genomgång visar upp en totalt korrumperad politikerkast som bara har ett gemensamt mål för ögonen, sitt eget bästa. Några exempel.
Franska parlamentsledamöter ställdes inför att förslag att sänka sina arvoden med 10 procent. Svaret blev ett entydigt nej.
Ledamöterna i EU-parlamentariker ställdes under förra året inför förslaget att deras löner skulle frysas. Svar nej.
EU-parlamentet är ett kapitel i sig. Stämmer uppgifterna i Svenska Dagbladet ser det i korthet ut som följer.
Omkring 55 000 kr i månadslön efter skatt. 39 000 kr i månaden ”för att täcka utgifter de har i hemlandet som kontor, telefon, porto, utlägg som de inte har” skriver SvD:s Therese Larsson.
Tillkommer en extra ersättning när de förflyttar sig mellan Bryssel och överläggningarna i Strasbourg.

Så det verkligt fina i fågelsången.
Den som trodde att i dessa ersättningar ingick åtminstone ett krav på att de deltar vid parlamentets sessioner, utskottsmöten eller gruppmöten, det vill säga kort och gott sköta det arbete som de är valda att sköta, bedrar sig.
De får i stället 304 euro extra för varje möte de deltar i. Enligt SvD finns det 17 sådana möten denna månad. Den som deltar på alla kan då kvittera ut ett extra tillskott på 45 000 kronor.

Det är dessa människor som är ansvariga för att exempelvis en kvinna som sägs upp från ett jobb inom offentliga sektorn i något av de värst drabbade länderna kan tvingas tigga ihop till brödfödan.
Sedan finns det politiker – även i vårt land – som är bekymrade över att politikerföraktet växer mer och mer.
De kan titta i sina egna lönebesked så har de svaret.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.