Moderat mörker om partibidragen

Lika istadigt som åsnan Ior vägrar moderaterna att redovisa vilka privata donatorer som till en del finansierar partiets valkampanjer.
Att moderaterna och då speciellt i Stockholm vill privatisera i stort sett allt utom de repressiva samhällsfunktionerna som bland annat polis och domstolsväsende har stått klart efter valsegern 2006.
I rykande fart har en rad kommunala verksamheter inom skola, vård och omsorg övertagits till lågt pris av privata företag. Företag som bedriver sin verksamhet med skattemedel och skickar vinsterna till skatteparadis runt om i världen.
Ett av dessa företag är det numera ökända riskkapitalbolaget Attendo som visserligen kröp in på den privata teatern tidigare.

Efter att ha kratsat tillräckligt med kastanjer ur elden är det nu dags för Attendo att sälja den skattefinansierade verksamheten. Företaget är till ”salu”, prislappen lär ligga på mellan 6 och 7 miljarder kronor, vilket måste täcka åtminstone hela västvärldens och en stor del av övriga världens samlade behov av blöjor för de äldre. Samma kapitalistkoncern värderades 2005 till 2,2 miljarder kronor.
Vd, Henrik Borelius, räknar med att ta in omkring totalt 748,8 miljoner kronor för denna försäljning och två tidigare försäljningar. Omkring 580 miljoner lär det senaste klippet ge.
Samma Borelius plundrar inte bara vården. Han är verksam i en annan verksamhet. Han är nämligen regeringens rådgivare i frågor om hur kvalitén i välfärden ska utvecklas. Man tar sig för pannan med tanke på alla skandaler som kantat Attendos väg.
Här kan man snacka om tjänster och gentjänster.
– Ja, det luktar korruption, säger Josefin Brink, riksdagsledamot för V.
Luktar?
Det stinker.
Och här ligger förmodligen moderaternas gravade hund – som en bekant före detta Fermentadirektör sa en gång i tiden. Partiet vill inte för alla blöjor i den moderata bunkern tala om vilka som ger bidrag till deras valkampanjer.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.