Hyllningar och protester

10 mars 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Att Putin skulle vinna ryska presidentvalet var väntat och redan innan rösterna var räknade inledde hans anhängare en segerfest på Manegetorget alldeles vid Kreml på kvällen den 4 mars. Jag hade kommit tidigt och fick en bra plats intill scenen. Snart fylldes torget och gatorna runt om upp av kanske hundratusen människor av alla åldrar. Stämningen var mycket god trots de nära tio minusgraderna.
Efter två timmar med olika konsertframträdanden, som avslutandes med en spelning med Rysslands största rockgrupp Ljube, kom plötsligt Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev själva upp på scenen till ett otroligt jubel och hurrande.

Medvedev inledde med ett kort tal där han tackade folket för att de röstat på ”vår kandidat” varefter Putin fick vänta några minuter medan massan skanderade hans namn, innan han själv kunde börja tala.
Också han tackade för att han fått folkets stöd och sa att ingen utomstående ska få bestämma Rysslands öde, med hänvisning till vad han menar är utländska makters stöd till oppositionen. Putin betonade också att Ryssland är ett mångetniskt land eftersom vissa av oppositionsledarna driver en stark pro-slaviskt nationalistisk linje. ”Leve Ryssland” skrek Putin och folk stämde in.

Alla var dock inte lika glada över valresultatet. Min vän Maria som röstat på kommunisterna sa att ”tsaren har kommit tillbaka”, och kommunistledaren Ziuganov anklagade själv Putin för valfusk. Enligt spridda rapporter har det också förekommit fusk på olika håll i landet, och dessutom hade ju flera kandidater hindrats att ställa upp i valet, vilket självklart underlättade Putins seger.
Nästa dag samlades tjugotusen demonstranter i en protest på Pusjkintorget vid statyn över poeten. ”Viktigast är att vi har Pusjkin med oss” hörde jag till och med en man bredvid mig säga. På plats var olika grupper och ledare för den ”vita” oppositionen, och talade gjorde bland andra nyliberalerna Michail Prochorov, Boris Nemtsov och Garri Kasparov.

Mellan varven skanderades ”Ryssland utan Putin” och ”Ryssland ska bli fritt”. En talare sa att ryska folket aldrig har tolererat orättfärdiga ledare på tronen: ”1612 kastade vi ut de polska ockupanterna ur Kreml, 1812 kastade vi ut Bonaparte ur Kreml, och 2012 ska vi kasta ut Putin ur Kreml!”
Plötsligt började en skara på runt 40 unga killar skandera ”Putin! Putin!” Det var provokatörer som tagit sig in mitt bland demonstranterna och ett mindre slagsmål utbröt samtidigt som talen på scenen fortsatte.

Sist talade nationalisten Alexej Navalnyj som blivit känd som en av proteströrelsens främsta ledare med sin populistiska anti-korruptionspropaganda. Med stark röst förkunnade han att Putin har ”bulimi” och äter all olja och gas utan att någonsin bli mätt. Han var den sista talaren, men applåderades upp på scenen igen av publiken och levererade ytterligare några slagord: ”Vi har makten här! Vi har makten här! Ryssland utan Putin!”
Sen förklarades mötet avslutat och en organisatör bad alla att lugnt och stilla lämna platsen vilket de flesta gjorde. Jag stod med TT:s utrikesreporter Calle som jag känner från när vi båda pluggade på Journalisthögskolan, och hade översatt bitar av talen för honom. Efteråt gick vi och drack öl på ett billigt hak i källaren i ett av Stalintornen.
Demonstrationen hade varit helt tillåten, men senare på kvällen blev ett hundratal demonstranter inklusive Navalnyj gripna av polisen eftersom de vägrade lämna torget när mötet var slut. Mot de tiotusentals fredliga demonstranterna gjorde polisen ingenting.

Vid förra presidentvalet för fyra år sedan, då jag också bodde i Moskva, planerades också en protestdemonstration mot att Medvedev vunnit valet. Jag åkte dit med min svenska kamrat Jakob och när vi kom upp ur metron möttes vi av en armé poliser. Alla som försökte demonstrera blev omedelbart bortförda av polisen, och vi blev också stoppade och visiterade men fick gå när polisen förstod att vi bara var ett par blåögda utbytesstudenter.
På den tiden fick demonstrationer aldrig tillstånd. Mycket har trots allt hänt i Ryssland nu när oppositionen beviljas demonstrationer var och varannan vecka, om än inte på de centrala platser där de helst vill vara.
Nästa demonstration är planerad på lördag.

Text och foto: Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.