Ellens krönika i ”Veckans brott”

17 mars 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

I höstas skrev Ellen Törnberg en krönika i Internationalen (nr 44), där hon berättade om hur hon blivit utsatt för bedrägeri då någon använt sig av hennes personnummer för att beställa varor på nätet.
Ellen berättade om sin kontakt med polisen som gick minst sagt trögt, och när hon efter mycket om och men till sist kunde göra sin polisanmälan, lades utredningen ned inom kort. Trots en andra polisanmälan och att Ellen själv försökte hjälpa till med eget amatördetektivarbete lades utredningen ned en andra gång och Ellen förstod att hon inte skulle få någon hjälp av polisen.
Det var då hon skrev en krönika om hela händelseförloppet i Internationalen. Någon på tv-programmet ”Veckans brott” läste Ellens krönika och det hela tog verklig fart.

Här berättar hon för Internationalen vad som hände.
I höstas skrev du en krönika ”Någon hade stulit mitt personnummer” i Internationalen, som uppmärksammades av kriminologen Leif G W Persson i tv-programmet ”Veckans brott”. Hur kom det sig att du blev kontaktad av SVT, att det blev så stor uppmärksamhet och vad har hänt kring detta?
– Leif G W Persson hade fått läsa min krönika, blivit förbannad och bett sin redaktion ringa mig för en intervju. Han har ju under en himla massa år försökt skapa en ordentlig diskussion om polisens ineffektivitet och den dystra uppklarningsstatisktiken så det blev väl ett bra tillfälle för det. Uppmärksamheten tror jag berodde på att så många kände igen sig. Det har ju visat sig i efterhand när tusentals har skrivit till SVT och berättat om sina liknande erfarenheter.
– Det belyste problemen med att någon räknenisse har bestämt att effektiviteten hos polisen inte ska räknas efter hur många brott de löser, utan efter hur många de skriver av. Och jag tror att det är skrämmande för folk om man upplever att polisen inte bryr sig – vart tar rättssamhället vägen då? När det gäller mitt fall har inget mer hänt. Åtminstone inget jag fått veta.
– Däremot blev jag uppringd av en utredare inom bedrägeriverksamheten som försvarade polisens rätt att direkt lägga ner ärenden om bedrägeri då ”de flesta brottsutsatta varit naiva och får skylla sig själva”. Polisen är en måttlöst ineffektiv organisation som verkar ha förlorat greppet om sin uppgift, och det är helt oacceptabelt, inte minst med tanke på vilka resurser dom tilldelas.
”Vi borde byta ut de här utredarna mot Ellen så att det äntligen händer något”, sa Leif G W Persson i tv-programmet. Hur känns det att höra?
– Det är klart att det var jättekul att få höra. Men det jag gjorde var bara en amatörversion av vad polisen borde gjort – och det var inte särskilt svårt.
I början av februari meddelade flera polismyndigheter i landet nya satsningar på så kallade mängdbrott, vilket är ett sådant brott som du råkat ut för. Vad säger du om det?
– Jag säger som Leif G W Persson att vi får hoppas att det är riktiga satsningar – inte bara något de gör nu, för att de kritiseras. Att det inte bara är för att få det att se ut som om de gör något, utan att de verkligen tänker och organiserar om.

I TV-programmet Veckans brott säger Ellen att polisens arbetsmetoder är som att säga till brottslingarna: Fortsätt bara, vi bryr oss inte. Och hon får medhåll av Leif G W Persson som ogillar just den här inställningen till vardagsbrotten.
– Vi måste få en poliskår som gör åtminstone delar av jobbet vi betalar dem för. Så här kan vi inte ha det. Nu ska vi se till att sparka de ansvariga därbak och se om inte lite folklig opinion kan höja arbetsviljan hos polisen, säger han i programmet.
Och det verkar som om Ellen Törnbergs krönika i Internationalen tillsammans med den folkliga opinionen/kritiken gett effekt när polisen nu lovar skärpning.

Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.