Efter Påskuppropet – i år Solrosuppropet

24 mars 2012

Förstasidan, Nyheter

I januari förra året startade facebookgruppen och nätverket Påskuppropet 2011. Nätverket bildades som en protest mot de nya sjukförsäkringsregler (som drevs igenom av den borgerliga regeringen) som drabbat många sjuka människor hårt. De nya reglerna har lett till utslagning, utförsäkring och ekonomisk misär för ett stort antal människor som nu fått det ännu värre än tidigare.
Som en reaktion på detta anslöt sig hundratals, ja tusentals personer till Påskuppropet och namninsamlingar och demonstrationer genomfördes över hela landet. Påskuppropets ihärdiga protester gav visst resultat och en viss uppmjukning av de strikta sjukförsäkringsreglerna genomfördes.

Dessa förändringar var dock långtifrån tillräckliga och beskrivs som kosmetiska enligt många kritiker. Bland annat därför tar nu initiativtagarna till Påskuppropet nya tag och vill genom det nya initiativet, nätverket Solrosuppropet, samla ännu fler människor till protester. ”Tillsammans är vi starka, ju fler vi blir, desto bättre, därför går vi ihop nu från alla håll och gör gemensam sak för att ALLA, och särskilt alla utsatta grupper i samhället, ska få det bra” skriver nätverket på sin nybildade facebooksida.
”Sverige har mer än väl råd med välfärd för alla”, hävdar Solrosuppropets företrädare. Här intervjuas nätverkets grundare Charlotte Therese Björnström av Internationalen.

Av vem och varför har Solrosuppropet bildats?
– Solrosuppropet är en fristående fortsättning på Påskuppropet förra året, det var jag som startade båda. Solrosuppropet bildades som en paraplyrörelse för att verka för förändring för utsatta grupper i samhället.

Vad är nätverkets syfte?
– Nu till påsk fokuserar vi på utförsäkringarna och Fas 3 eftersom de är bland de företeelser som mest akut behöver förändras i nuläget. Sammantaget drabbar åtgärderna omkring 100 000 personer, varav de flesta mycket negativt, så det går absolut inte att bortförklara det som ”enskilda fall”.
– De som redan har utförsäkrats en gång kommer att utförsäkras för andra gången med start i år, fast de fortfarande är för sjuka för att arbeta, och ytterst få av dem som tvingas in i Fas 3 kommer någonsin att få ett riktigt arbete som resultat av det. Båda dessa system har skapat ett nytt utanförskap med ekonomisk utslagning och förvärrade sjukdomar som följd. Sjukförsäkringen har gått med miljardvinster under mycket lång tid, så det fanns ingen som helst anledning att kasta ut sjuka på grund av kostnaderna
– Vi tycker att det här är alldeles uppåt väggarna, åtgärderna får motsatt effekt än vad som borde eftersträvas i ett humant samhälle, och egentligen borde väl hela folket protestera mot dessa kraftiga och omotiverade försämringar som kan drabba precis vem som helst precis när som helst.

Vilka står bakom Solrosuppropet, kan vem som helst gå med?
– LO stödjer uppropet, och en del från kyrkorna är med i år igen. Men rörelsen är partipolitiskt och religiöst obunden. Alla är välkomna att vara med!

9 april planeras manifestationer runt om i landet, vad händer då?
– Det är inte helt klart än på vilka orter det blir manifestationer, men det borde bli minst tio städer, kanske fler.

Liza Ahnland

– 9 april planeras manifestationer runt om i landet. Se lokal annonsering.
– Vill du veta mer? Gå in på solrosupprop eller paskupprop, Facebook – sidorna.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.