Efter Attendo och Carema: ny riskkapitalskandal

24 mars 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting vill genomföra världens största upphandling av akutsjukvård – till en uppskattad kostnad av 20 miljarder kronor. Det handlar om vilket vårdbolag som ska få driva S:t Görans sjukhus i framtiden.
Den 27 mars offentliggörs vem som vann upphandlingen och striden står mellan nuvarande ägaren Capio – som ägs av två riskkapitalbolag – och Aleris som tillhör Investor.
I januari förra året beslutades att S:t Görans sjukhus återigen ska annonseras ut för upphandling, eftersom det nuvarande avtalet med vårdbolaget Capio löper ut 31 december 2012. Beslutet har fått mycket kritik, bland annat av organisationen Välfärd utan vinst, vilket Internationalen skrivit om tidigare. Vänsterpartiet är det enda politiska parti som konsekvent motsatt sig utförsäljningen. V:s ståndpunkt har sedan lång tid tillbaka varit att landstinget ska ta tillbaka S:t Görans sjukhus i egen regi då man menar att det vore det enda försvarbara, både ekonomiskt och demokratiskt sett.
– Riskkapital hör inte hemma i vård och omsorg. Det är dags nu att Stockholms läns landsting går i bräschen och blir en skatteparadisfri zon – därför ska vi bryta upphandlingen, säger Birgitta Sevefjord (V) i ett pressmeddelande.
Enligt samma pressmeddelande har Capio utretts av skattemyndigheten med anledning av att bolaget betalat endast 16 700 kronor i skatt på en vinst på 481,6 miljoner kronor. Dessa vinster har sedan försvunnit ut till skatteparadis. Capio S:t Göran brukar framhållas som ett exempel på att privat driven vård är effektivare och har en högre kvalitet än offentligt driven vård. Birgitta Sevefjord, oppositionslandstingsråd för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, menar att det är en myt att privat vård är bättre. Här intervjuas hon av Internationalen.
Varför är Vänsterpartiet emot en upphandling av S:t Görans sjukhus?
– Vi menar att vården i huvudsak ska bedrivas av landstinget. Det är en myt att privat är bättre och billigare. De stora internationella vetenskapliga studier som jämfört offentligt med privat visar snarare att det offentliga är mer kostnadseffektivt och fördelar resurserna mer jämlikt. Privatiserar vi de stora akutsjukhusen så förlorar politiken och medborgarna möjligheten att styra vårdens utveckling och gräddfiler skapas.
– Bakom de stora vårdbolag som kan köpa sjukhus står försäkringsbolag som vill sälja sjukvårdsförsäkringar till oss medborgare. De som har råd kan då köpa sig till en snabbare och bättre vård. Idag får du lika vård oavsett vem du är, det vill säga plånboken har ingen betydelse.
Finns det något beslut i frågan ännu?
– Beslut om vem som vann upphandlingen av S:t Göran fattas 27 mars av Hälso- och sjukvårdsnämnden.
En demonstration mot upphandlingen planeras till 27 mars, finns det fortfarande en möjlighet att stoppa utförsäljningen?
– Nej det finns ingen möjlighet att stoppa upphandlingen eftersom en majoritet i landstinget står bakom denna. Men i teorin skulle vi kunna avbryta upphandlingen och ta tillbaka sjukhuset till landstinget. Däremot är det troligt att upphandlingen kommer att överklagas av den/de som förlorade.
– Här handlar det om så mycket pengar – totalt ca 20 miljarder – så stora intressen står på spel. Naturligtvis kommer vi i V att kritiskt granska beslutet även om vi hela tiden varit det enda partiet i landstinget som konsekvent motsatt sig denna upphandling.
Vad händer just nu?
– Imorgon /förra veckan/ kommer vi att få en redovisning av upphandlingens resultat, men absolut sekretess råder, så inget blir offentligt innan beslut har fattats. Fortfarande den 27 mars kommer Vänsterpartiets hållning att vara att avbryta upphandlingen.

Liza Ahnland

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.