Dansande konserthus

12 mars 2012

Förstasidan, Kultur, Musik

En gång i tiden träffades Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia på Malis institut för synskadade i Bamako där båda var med i institutets orkester. Sedan 1974 har de varit aktiva musiker på ett eller annat sätt, och i år släpper de sitt sjunde album, Folila, där de går tillbaka till sina musikaliska rötter.
Trots en omfångsrik produktion och bekantskap med berömdheter som Stevie Wonder är paret nog i Sverige mest kända för albumet Dimanche à Bamako som kom 2005 och som var ett samarbete med den franske musikern Manu Chao.
I lördags gungade hela Stockholms konserthus i takt till deras Afro-blues. Alla biljetter var slutsålda en vecka i förväg.
Förbandet var också de ett par, nominerade till priset som Årets grupp inför folk- och världsmusikgalan Womex i Köpenhamn förra året. Sousou och Maher Cissoko hade precis kommit hem från en resa med bil mellan sina respektive hemländer. Från Stockholm, Sverige till Dakar, Senegal.
Drivet och glädjen i deras musicerande gjorde att det verkade spritta av lust att röra sig i den ännu konventionellt stillasittande publiken. Några män gick upp på scen och släppte lös kroppen i galna dansuppvisningar. Korans toner trillade framåt lätt och ledigt som en vårbäck. Stämningen var satt för kvällen.
När så Amadou och Mariam ledsagades in på scenen efter pausen och började sjunga var det som att det gick ett sorl av igenkänning genom publiken och allt fler reste sig efter hand lydandes den uppmaning som killen från klubb Selam – som arrangerade kvällen tillsammans med Konserthuset – inledde kvällen med: de här banden gillar när man dansar till deras musik, ge järnet!
Snart backades paret upp av ett laddat band och från första balkong var det bara att följa hur publiken rad efter rad reste sig upp och började gunga med i takt. Att sitta still till musik som den Amadou och Mariam spelar tar bort större delen av upplevelsen. Den kräver rörelse. Om än bara ett försiktigt vickande på höfterna.
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.