Centern får släppa försöksballongen…

31 mars 2012

Förstasidan, Nyheter

Ledande företrädare för Centerpartiet, med Annie Lööf i spetsen, vill sänka ingångslönerna på hela arbetsmarknaden. Lönesänkningar på 20-25 procent har föreslagits. Ett restaurangbiträde som är 18 år har idag en ingångslön på 14 000 kronor i månaden. Får Centerpartiet som de vill kommer hennes lön att sänkas till 10 500 kronor i månaden, omkring 8 000 efter skatt.

Detta lönevansinne har mötts av många ilskna reaktioner. Bland annat har Ung Vänster rutit till.
– Nu får det vara nog. Centerns förslag är bortom all rimlighet och visar att de helt saknar förståelse för hur det är att jobba för de skitlöner som redan idag är verklighet. Inte nog med att man serverat skattesänkningar och rabatter till företagen, nu kommer man med det här mitt i avtalsrörelsen, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg i ett pressmeddelande.
Han uppmanar centerpartistiska riksdagsmän att sluta hänga på Stureplan eftersom det ”är rätt dyrt där”.
– Vi föreslår att alla Centerpartiets riksdagsmän skänker bort sina löner och lever på 8 000 under en månad, säger Stefan Lindborg.

Tilläggas kan att Annie Lööf har en månadslön på drygt 151 000 kronor i månaden, vilket ger henne en årslön på omkring 1 800 000 kronor. Hon har med andra ord en månadslön som är nästan dubbelt så stor som vad det artonåriga restaurangbiträdet får i lön, om Annie Lööf får som hon vill.
Samma tongångar hörs för övrigt från folkpartiets Jan Björklund, själv god för 108 000 kronor i månaden. En lön som bland annat restaurangbiträdet ska bidra till via skattesedeln.

Dessutom får restaurangbiträdet på köpet, om lönen sänks med en fjärdedel, en ännu sämre a-kassa, mindre i pension eftersom den efter söndertrasningen av det gamla pensionssystemet beräknas på livsinkomsten, sämre sjukersättning…
Budgivningen lär fortsätta.
Där den yttersta målsättningen givetvis är slå mot facket och trasa sönder gällande kollektivavtal.
Mörkläggning pågår. Det kyler på, knäpp era koftor.
Vi närmar oss den absoluta nollpunkten. Inte bara lönemässigt. Utan i lika hög grad politiskt.
Centern har släppt sin försöksballong, moderaterna kan vara nöjda. Uppdraget är utfört.
Kjell Pettersson

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.