Capio tog S:t Göran

30 mars 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter


Så var det klart.
Det privata vårdbolaget AB Capio, kontrollerat av tre riskkapitalfonder, Nordic Capital, Apax Europe Funds och Apax France Funds, vann upphandlingen av S:t Görans sjukhus i Stockholms innerstad.
Capio har drivit sjukhuset i 13 år och får nu fortsätta i 9 år till med möjlighet till fyra års förlängning.
Kostnaden för skattebetalarna lär enligt uppgifter i Dagens Nyheter hamna på 16,4 miljarder kronor.

Eftermiddag tisdag den 27 mars. Omkring 14 grader varmt, ett mjukt soldis som nästan ger en försmak av försommarkväll.
Platsen är landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm.
Där landstingets moderatdominerade hälso- och sjukvårdsförvaltning, med Filippa Reinfeldt i spetsen, samlats för att under största möjliga tystnad och mörkläggning bestämma vilka som i fortsättningen ska ansvara för driften av S:t Görans sjukhus.
En vårdupphandling som är den största som gjorts i Europa.

Att sjukhus skulle återgå i offentlig landstingsregi är på förhand uteslutet av ideologiska skäl i den moderata privatiseringsstorm som drar över Stockholms kommun och landsting.
Allt är riggat och klart på förhand.
En upphandling som i sig är ett mörkt exempel på hur illa det är ställt med demokratin och medborgarnas inflytande över den politiska beslutsprocessen.
Några korta exempel.
Mörkläggning under strängaste sekretess med hot om fängelsestraff mot de politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden som enbart fått 12 dagar på sig att granska affären – utan några som helst möjligheter att ens rådfråga egna eller oberoende experter.
Att den politiska oppositionen S och den enda V:aren i hälso- och sjukvårdsnämnden böjer sig för dessa diktat är värt att fundera över.
Utanför landstingshuset är vi mellan 100 och 150 som samlats för att delta i det protestmöte som det relativt nybildade nätverket ”Välfärd utan vinst” tagit initiativ till.

Talarna avlöser varandra. Däremellan talkörer;
”Att sälja stöldgods är häleri – offentliga sektorn äger vi.”
Göran Gustavsson är en av initiativtagarna till nätverket. Göran Gustavssons fackliga hemvist är Kommunal där han är facklig förtroendeman.
Han tar upp det här med sekretessen.
– Idag fick vi veta att Carl Bildt exporterat tre kilo plutonium till USA. Vi har vapenexporten till Saudiarabien, och nu upphandlingen av S:t Göran. Allt är sekretessbelagt, allt ska ske under största möjliga tystnad. I bästa fall får allmänheten veta vad som hänt i efterhand.
En ny talkör.
– Vi är jävligt less på all sekretess.

Maria Sundvall är läkare och en annan av talarna.
Hon tar fasta på den artikel som publicerades i Svenska Dagbladet i helgen och som visade att Sverige är bäst i världen på avregleringar och privatiseringar. Detta oavsett vilka som har eller har haft regeringsmakten under de senaste dryga 20 åren.
– I Stockholm har det gått så långt att den borgerliga majoriteten inte ens bryr sig om att argumentera för fortsatta privatiseringar. När sedan skandalen kring Carema avslöjas ursäktar de sig med att säga ”det tänkte vi inte på, det kunde vi inte förutsätta”, och sedan rullar det på som vanligt, konstaterade Maria Sundvall.
Hon uppmanade oss som samlats att inte vänta till nästa val och poängterade att det behövs breda kampanjer där personal och brukare dras med.
Därefter avlöser talarna varandra.
I luften hänger ännu en talkör kvar.
”Capio, Capio riskkapital, ut ur vården, ge tillbaka det ni stal.”

Kjell Pettersson

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.