”Kapitalism?Nej tack!”

03 mars 2012

Förstasidan, Intervju, Nyheter


Socialistiska Partiet är i full färd med att lansera sin kampanj ”Kapitalism? Nej tack!” som är partiets stora satsning under våren. Vi ringde upp Ulf Östman som jobbar med kampanjen.

Berätta om kampanjen. Varför säger SP ”Kapitalism? Nej tack!”, vad menar man med det?
– Det har funnits en slags förlamning inom svensk vänster under hela den period då borgarna suttit vid makten. Trots att det många gånger har känts som om antikapitalistiska idéer borde ha lättare att nå ut än någonsin så har ingenting hänt. Detta trots det moderna slaveri som går under namnet FAS 3, riskkapitalister som tar över vården av våra gamla, de ökande klassklyftorna, nedskärningarna runt om i kommunerna och landstingen.
– Samtidigt gror främlingsfientligheten och antifeminismen får ökad vind i seglen. Kanske har det våldsamma bombardemanget av borgerlig propaganda ibland gjort att man bara velat stänga av och gömma sig.
– I Europa är systemet just nu inne i en extremt turbulent period med Grekland som tydligast exempel. Det är en systemkris som är så omfattande att vi nog inte sett något motsvarande sedan 30-talet, och vi vet alla vad hände då; världskrig och fascism.
– Det är därför det är så oerhört viktigt att vi går till motoffensiv innan det är för sent. Inte bara för oss själva utan också för våra barn och barnbarn. Själv är jag småbarnsförälder och jag vill att min dotter ska veta att hennes pappa gjorde allt han kunde för att ge henne ett bättre liv och fler möjligheter än vad det här samhället idag ger våra barn. För mig är det främst klimatförändringarna som skrämmer men också skönhetsidealen och råheten som klassamhället skapar. Kapitalismen har med råge passerat sitt ”bäst före”-datum.

Vad finns det för material?
– Kampanjen är startad av Socialistiska Partiet men vänder sig till alla människor och organisationer som delar dess huvudinnehåll. Det är ingen tom gest – vi menar allvar med det. Jag hoppas att de som läser om kampanjen tar den till sig och gör den till sin egen. Vill man inte sprida de flygblad och affischer som Socialistiska Partiet har sitt organisationsnamn på så går det utmärkt att kontakta oss så kan vi skräddarsy materialet.
– Vi har även knappar och klistermärken med kampanjloggan på. Dessutom finns det en broschyr som vi skrivit och som vi gärna ser väcker diskussioner om hur vi ska, så att säga, ”bryta vänsterns dödläge”.

Vad är syftet med kampanjen?
– Syftet är helt enkelt att gå till motoffensiv mot den nyliberala politik som blivit härskande religion i riksdag och regering och det system som trasar sönder både människor och samhällen. Det kan ske genom flygbladsutdelningar, torgmöten, affischeringar, offentliga möten, aktioner och bokbord på skolor. Det är upp till var och en att känna vad den vill göra och vad som passar bäst.
– Vi behöver vara ärliga mot oss själva och ta en funderare över om det inte är dags att bygga något annat. I den processen föds förhoppningsvis också tankar kring hur detta ska genomföras och hur ett annat samhälle bör organiseras. Blir vi lyckligare av konkurrens och konsumism eller finns det andra värden som är viktigare? Med den här kampanjen hoppas vi ge bränsle åt både ifrågasättande och lösningar.

Hur beställer man grejerna?
– Det gör man genom att maila till Socialistiska Partiet på info@socialistiskapartiet.se eller ringa oss på 0700-193081. Allt material hittar man på socialistiskapartiet.se och där kommer vi också kontinuerligt med artiklar och rapporter på temat. För de som har Facebook så kan man hänga med i gruppen ”Kapitalism? Nej tack”.
– Vill man stödja kampanjen ekonomiskt sätter man in sitt bidrag på ”Kampfonden pg 3 96 91-1” och märker betalningen med ”Kapitalism? Nej Tack!”. Den här kampanjen tror jag verkligen kan göra avtryck hos folk på gator och torg. Vi är knappast ensamma om att tänka i de här banorna, och det som behövs nu är att så många som möjligt gör vad de kan för att kampanjen ska få spridning.

Intervju Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.