”Inga vapen till diktaturer”

16 mars 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

– Trots att riksdagen förra året beslutade att skärpa reglerna för vapenexporten till diktaturer ökar den istället dramatiskt. Samtidigt avslöjas att regeringen i hemlighet planerat att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Detta måste nu få ett slut.
Det säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Organisationen har tagit initiativet till en misstroendeförklaring mot regeringens vapenexportpolitik, vilken kommer att överlämnas till de ansvariga innan sommaruppehållet.

Den svenska vapenexporten skenar. Sverige har aldrig tidigare sålt så mycket vapen. Räknat per person säljer svenskar mest vapen i världen. Bland förra årets största importörer av svenska vapen finns Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten.
Dessa är alla länder som antingen är inblandade i krig, kränker mänskliga rättigheter eller är diktaturer. Trots riksdagens beslut förra året om att skärpa vapenexporten till diktaturer, så ökar den istället dramatiskt. Detta måste nu få ett slut.

Det här menar organisationen Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, som i juni förra året inledde en turné och namninsamling för att få ett stopp på den svenska vapenexporten till diktaturer. I och med avslöjandet i förra veckan att den svenska regeringen samarbetat med och planerat att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, har starka reaktioner kommit från många olika håll, däribland från Svenska Freds.
Organisationen menar att det är ett oerhört hyckleri från Sveriges sida och att regeringen spelar ett dubbelspel när man säger sig vilja främja mänskliga rättigheter samtidigt som man agerar i det fördolda och godkänner att en statlig myndighet bygger upp vapenfabriker i en av världens mest brutala diktaturer.
Här intervjuas Anna Ek av Internationalen.
Kommer Svenska Freds att agera kring nyheten att den svenska regeringen planerat att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien?
– Ja, vi arbetar med att påverka i riksdagen och medverka i media för att fortsätta vårt arbete med att stoppa vapenexporten till diktaturer. 8 av 10 svenskar vill inte att Sverige ska exportera krigsmateriel till diktaturer. Det är ett väldig tydligt politiskt budskap, regering och riksdag måste nu följa folkviljan.
Svenska Freds har författat en misstroendeförklaring mot den svenska regeringen angående den svenska vapenexportpolitiken, vilken skrivits under av 9 000 personer på kort tid. Vad händer nu med denna?
– Den är faktiskt redan uppe i över 11 500 namnunderskrifter. Misstroendeförklaringen startades den 22 februari 2012, i samband med att förra årets statistik för vapenexporten presenterades. Vi har inte bestämt ett exakt datum än, men vi kommer att lämna över alla namnen till regeringen innan sommaruppehållet.
Vad sker härnäst?
– Härnäst kommer vi att noga följa arbetet med den utredning av vapenexportreglerna som regeringen ska tillsätta och se till så att den inte kompromissar bort mänskliga rättigheter och demokrati till förmån för näringspolitiska intressen. Vi kommer att fortsätta att samla stöd för vår misstroendeförklaring och aktivt lobba gentemot riksdagspolitiker att stå upp för fred och mänskliga rättigheter!

Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.