Somliga älskar människor… eller?

24 februari 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Alliansens politik har gått i stå.
Det enda konkreta som kommit ur deras politik är den beramade sänkningen av krogmomsen från 25 procent till 12 procent. Kostnaden för detta jobbskapande projekt för att vi tydligen skulle äta oss ur krisen var fem miljarder kronor.
– Prisgenomslaget är viktigt för att reformen ska leda till ökad sysselsättning”, skrev Anders Borg och Annie Lööf.

Så går det några månader. Inte verkar det ha blivit några nya jobb. Inte heller några sänkta priser inom restaurangbranschen, utan sänkningen i januari stannade på blygsamma 1,4 procent. Pengarna gick i ett rakt regeringsrör ner i krogägarnas fickor.
Efter detta ”sysselsättningsskapande fiasko” har det inte hänt någonting.
Istället ägnar sig partierna som ingår i högerklanen åt att mynta olika slagord, utan innehåll.

Maud Olofsson körde med sitt ”arbeta som bävrar”. Efterträderskan Lööf kallar till presskonferen och meddelar att ”vi måste fokusera på jobb, jobb och jobb”.
Det djupt splittrade och av interna motsättningarna sönderslitna Kd testade ett tag med ”verklighetens folk”. En Kd-verklighet som fick redan låga opinionssiffror att sjunka ännu lägre i den parlamentariska kvicksanden.
Vad Björklund i folkpartiet mal på om vet alla…

Men dessa är lättviktare i högerregeringen. Moderaterna står som vanligt i en division för sig.
Höstens idéprogram hade den bärande och obegripliga tesen om att ”bygga Sverige vidare på de värderingar som många känner igen som svenska”.
Efter denna intellektuella bottensats var så dags att presentera en ny kampanj på alla hjärtans dag, signerad Schlingmann.
Kampanjens bärande tema är ”Vi älskar människor”.
Denna kärleksförklaring omfattar helt uppenbart inte de 28 000 personer som för sex år sedan var långtidsarbetslösa, och som idag vuxit till 68 000.Knappast inte heller de 405 000 arbetslösa.
Om de 1,5 miljoner som står utanför a-kassan känner sig älskade av moderaterna lär vi bli varse den dag de blir arbetslösa.

För de flesta av dessa människor som direkt drabbats av moderaternas politik måste orden om att ”Vi älskar människor” kännas som att bli kramad av en boaorm. Sanningen är att dagens moderater, alla nya floskler till trots, liksom dom gamla älskar marknaden, mammon och framför allt makten. Annars skulle de ju inte behöva bedyra att ”Vi älskar människor”.
Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.