Solidaritetskampanj till stöd för Grekland

22 februari 2012

Förstasidan, Nyheter

Greklands folk står inför en ekonomisk och politisk kris utan motstycke. De drivs in i fattigdom och massarbetslöshet genom kraven från den så kallade trojkan. Medicinen börjar ta slut på sjukhusen, nästan hälften av ungdomarna är arbetslösa, arbetarna i vissa sektorer har inte fått lön på månader, pensionärernas levnadsstandard utsätts för hårda angrepp och många tvingas till soppkök och rotande i sopor.
Nu kräver trojkan att minimilönerna skärs ner med 23 procent, att tiotusentals offentliganställda avskedas och ytterligare minskning av pensioner som redan förlorat nära 50 procent av värdet. Det internationella kapitalet plockar ut tillgångarna från ett helt land och sliter sönder dess samhällsväv. Grekland befinner sig i det värsta läget av de nedskärningar som införs över hela Europa. Alla tecken tyder på att åtgärderna visserligen kan skydda de rikas intressen, men bara kommer att förvärra för majoriteten. Det som händer i Grekland i dag kommer vi att få se i Portugal i morgon och Irland nästa dag. I Storbritannien inför koalitionsregeringen liknande åtgärder som minskar arbetarnas löner, låter dem arbeta längre för mindre pensioner, och den offentliga sjukvården nedmonteras tillsammans med annan offentlig service.
Mikis Theodorakis, känd grekisk kompositör (Zorbas dans), och Manolis Glezos, motståndskämpe från den nazistiska ockupationen, har manat till en europeisk front för att försvara det grekiska folket och alla som står inför nedskärningar. Vi har beslutat att stödja denna uppmaning, och arbeta tillsammans med fackföreningar, kampanjer och partier i hela Europa för att upprätta en Europeisk Solidaritetskampanj till försvar för det grekiska folket. Vi kommer att organisera solidaritet och ordna praktiskt stöd till folket; de kan inte tvingas betala för en kris de inte har ansvar för.
Februari 2012

Tony Benn; Len McCluskey, generalsekreterare, Unite; Mark Serwotka, generalsekreterare, PCS; Bob Crow, generalsekreterare, RMT; Billy Hayes, generalsekreterare, CWU; Michelle Stanistreet, generalsekreterare, NUJ; Manuel Cortes, generalsekreterare, TSSA; Matt Wrack, generalsekreterare, FBU; Christine Blower, generalsekreterare, NUT; Jeremy Corbyn, parlamentsledamot; Caroline Lucas, parlamentsledamot; John McDonnell, parlamentsledamot; Andrew Burgin, sekreterare, Coalition of Resistance; Romayne Phoenix, ordförande, Coalition of Resistance; Imran Khan, talesperson, People’s Charter; John Hendy, talesperson, People’s Charter; Frank Cooper, ordförande, National Pensioners Convention; Tariq Ali; Owen Jones; Lee Jasper, Black Activists Rising Against Cuts; Paul Mackney, vice ordförande, Coalition of Resistance; James Meadway, ekonom, New Economics Foundation; Kate Hudson; Lindsey German; Rachel Newton, sammankallande, People’s Charter; Sean Rilla Razka, ordförande, ULU; Pete Murry, Green party, fackliga gruppen; Peter Allen, sammankallande, Green Left; Patrick Sikorski, RMT; Chris Bambery; Clare Solomon, redaktör, Springtime: The New Student Rebellions; Cherry Sewell, Coalition of Resistance; Cat Boyd, ordförande, Coalition of Resistance Glasgow

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.