Särintressen, klasshat och annat aktuellt…

13 februari 2012

Förstasidan, Kommentar, Kultur

36439975Ett meddelande till boende på Språkgränd

Att det inte längre finns några ”särintressen”, det vill säga inga motsättningar mellan arbete och kapital, tycks det efter Stefan Löfvens utsträckta hand till näringslivet råda politisk enighet om, från socialdemokratin och högerut.
Vi sitter så att säga alla i samma båt. Låt vara att den ena är lyxkryssare och den andra en stilla ruttnande och mörknande eka.
Det behövdes inte mycket för att slå hål på detta påstående.

Det räckte långt med ett beundransvärt initiativ, värt åtskilliga rosor till arrangörerna.
En bussresa på safari till överklassreservatet Solsidan i Saltsjöbaden. En liten utflykt anordnad av sällskapet ”Allt åt alla” under den medvetna och utmanade parollen ”Odla ditt klasshat”.
Efter det har ett antal politiker och redaktörer – alla från solsidan, ingen från skuggsidan – gått i spinn.
Det är framför allt ordet klasshat som upprör.

En av dem, från den begåvningsreserv som Svenska Dagbladets ledarsida tycks ha en uppsjö av, konstaterade att egentligen finns det inga ekonomiska klyftor, utan bara kunskapsklyftor.
Andemeningen i detta påstående, även om det förstås inte kan skrivas eller sägas rakt ut, är att alla som lever i samhällsskuggan är idioter.
Inte ens den vanligtvis med borgerliga mått så sansade Peter Wolodarski kan hålla sig. I helgen som gick ägnade han en hel sida åt just det farliga ordet klasshat, som enligt hans mening ökade motsättingarna i samhället istället för att överbrygga dem.

En djuping från ”verklighetens folk, Kd, försöker vara lustig. Det är Patric Rylander som på sin facebooksida beskriver vad solsidesocieteten egentligen tycker (även om det inte sägs rent ut), när han efterlyser en underklassafari.
Gärna till ett ställe där det enligt vad han själv skriver ska ”finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder av klotter”.

Rylander lyckas i all sin klantighet via dessa korta rader sätta fingret på vilka krafter som verkligen ”odlar sitt klasshat”, trots allt påhittat samförståndsjoller. Ja, inte bara odlar, utan genom politiska och ekonomiska beslut har skapat ett klassamhälle som är mycket brutalare än på länge.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.