Ode till Ekman

20 februari 2012

Förstasidan, Kultur, Kulturkrönika

Nyligen höll ABF i Stockholm för sjätte gången en kväll med namnet Litteraturens långa natt. I föregångslandet Tyskland håller man på in på småtimmarna. I Sverige är man lite mer modest och nöjer sig med att runda av vid elvasnåret.
Vi gick dit. Inte för att just nu så omtalade Bengt Ohlsson skulle prata om sin nya roman. Faktiskt inte heller för vare sig Mats Kempe eller Carolina Fredriksson. Vi erkänner beredvilligt: vi gick endast och enkom dit för Kerstin Ekman.
För att hon lämnar stolen tom på Akademien. För hennes integritet och hennes ords skull. Och för den lilla hunden som hon en gång tecknade i en dedikation till en familjemedlem och som såg ut precis som vår hund. Sådant gör att man tar på sig mössa och vantar och knallar ut i bitande kyla, vad än väderleksrapporten förutspår. Bara för att få lyssna lite. På någonting äkta. Någon med lite riktig pondus. Med lite självförvållad och fullt förtjänad respekt.
Så vad fick vi veta?
Att hon är skeptisk mot självbiografier. Att det självfallet är roligt att skriva, ibland, men att det i mångt och mycket är ett hantverk som för Ekman handlar om om och om och omskrivande. Att det den här gången var lite extra roligt eftersom hon fick tillfälle att fläska till både människor och företeelser.
Vi fick också veta att hon är lite chockad över att folk tror att allt hon skriver i den nya boken Grand Final i skojarbranschen är sant. Därför är det många som nu fått för sig att Kerstin Ekman inte gillar att bli tackad för sina böcker. Men det gör hon. Dessutom har hon, till skillnad från huvudpersonen i boken, skrivit sina böcker själv; understryker hon med ett skratt, och en sådan där Kerstin Ekmanblick. Sedan talade hon om den inre tomhet som föds i en människa som måste vara en offentlig person. En sorts skramlande ihålighet.
– Det är bra att ha hemligheter du, sade hon till samtalsledaren som inte trodde att hon hade sagt ett sant ord under de minuter som gått.
– Det är ju inte heller mitt yrke, svarade Kerstin Ekman och bedyrade att det i alla fall är sant att hon har dansat i Helsingfors med blåa långkalsonger under kjolen.
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.