Motstånd växer på nytt i Egypten

10 februari 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Lördag 11 februari är det ett år sedan Egyptens tidigare ledare Hosni Mubarak störtades.
Den dagen planeras generalstrejk och en kampanj för civil olydnad i Egypten, bland annat bojkott mot att betala skatter och räkningar.
Revolutionära alliansen, en paraplyorganisation med ett femtiotal organisationer, kräver att militärrådet omedelbart lämnar ifrån sig makten till en civil administration. 120 fackliga grupperingar planerar att delta i strejken, enligt hemsidan Al-Masry Al-Youm.

Muslimska Brödraskapets generalsekreterare Mahmoud Hussein varnar för följderna, enligt hemsidan ahramonline, och manade i stället befolkningen att fördubbla arbetstakten. Uppmaningarna är farliga, menade Hussein, och ”hotar nationen och dess framtid”.
Militärrådet går samtidigt ut med uppmaningar på sin hemsida att befolkningen måste hålla samman och sträva efter ”stabilitet”.

En uppmaning att delta i strejken och det civila motståndet har gått ut, och det främsta kravet där är att militärrådet omedelbart överlämnar makten till ett civilt styre som ska väljas ut av Folkförsamlingen (underhuset i parlamentet). I kraven ingår att presidentval ska hållas omedelbart, en kommitté ska tillsättas för att utreda alla ”brott och massakrer som begåtts av styrande myndigheter sedan 25 januari 2011”, och att revolutionära domstolar inrättas för att hålla rättegångar med alla från den tidigare regimen som anklagas för brott efter detta datum.
Dessutom kräver man att Egyptens riksåklagare avgår och att inrikesministeriet rensas från korruption, särskilt säkerhetsavdelningen.
”Ungdomar har dödats, SCAF (militärrådet) har inte uppfyllt sina löften och Egypten lever fortfarande i ett kroniskt säkerhetsvakuum”, enligt uttalandet. ”Alla dessa faktorer bidrog slutligen till massakern i Port Said.”

Förra veckan dödades 74 fotbollssupportrar efter en ligamatch i Port Said. Över tusen skadades, många allvarligt. Det blev en chock som skakade om hela samhället och ledde till gatudemonstrationer i flera dagar, i huvudstaden och flera andra städer.
Många anklagar polisen för att medvetet ha struntat i att ingripa, andra är övertygade om att attacken var planerad från högre ort, en hämnd för att fotbollsklubben Ahly har varit en stark kraft i protesterna mot Mubarak.
I Alexandria tågade tiotusentals förra fredagen mot det militära högkvarteret och anklagade SCAF för morden.

Ungdomsrörelsen 6 april (Demokratiska fronten) hävdar i ett uttalande att militärrådet bär ansvaret för dödsfallen:
”Det som hände igår kan inte förklaras annat än som ett led i en plan från militärrådet och inrikesministeriet för att störta landet i kaos och tvinga oss att acceptera militärstyret”, sa Engy Hamdy, en talesperson för gruppen.
Studenterna på American University i Kairo tänker delta i den civila olydnadskampanjen och uppmanar andra universitet att göra samma sak. Bland annat Kairouniversitetet har anslutit sig.
Denna vecka startade fem parlamentsledamöter en sittstrejk och hotar med hungerstrejk om inte polisen upphör med våld mot demonstranterna utanför inrikesministeriet. I början av veckan hade minst tio personer dödats och hundratals skadats under protesterna i Kairo som pågick under minst fyra dagar.
Aftonbladets Erik Niva har i Sportbladet gett en bakgrund till händelserna i Port Said. Han berättar om hur den egyptiska fotbollsklubben kring laget Al-Ahly de senaste åren växte fram som en okontrollerbar organiserad styrka under Mubarak sista tid. ”En folkrörelse”, skriver Erik Niva, i ett land där inga självständiga organisationer fick finnas. Regimen försökte knäcka dem, de fanns med på Tahrirtorget… ”de hade gått in på Tahrirtorget som fotbollshuliganer, men kom ut som frihetskämpar”, skriver Niva som är övertygad om att ”fotbollen utnyttjades för att utföra ett massmord.”

Gunvor Karlström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.