Krönikan: Tafsa inte på tanternas tid!

27 februari 2012

Förstasidan, Krönika, Opinion


Ska jag ringa tycker ni?
Det blev tyst några få sekunder i det lilla personalrummet på skolan. Det kan väl inte skada, var den allmänna slutsatsen. Ring ring.

– Filippa.
– Har du Fredrik hemma?
– Vem frågar?
– Maggan.
– Vänta!
– Ja, Fredrik.
– Jag vill tala lite med dig. Du har ju själv startat det här så att säga.
– Vad exakt syftar du på?
– Detta med pensionsåldern förstås! Det är värre än i en bikupa på fikarummet. Vi undrar vad som menas egentligen.
– Det är väl uppenbart för alla…
– Nej ,nej börja inte nu igen. Vi har inte alls missförstått vad du är ute efter. Nu är det din tur att lyssna på oss. Nu ska du vara tyst! Jag ska ge dig fyra exempel från förmiddagsrasten:
1. Han är ju inte så klok precis. (lokalvårdare 50+)
2. Hoppas de inte hinner innan juni! (lärare, 65 år)
3. Ja, jag tänker inte gå med på det! Det är ju kränkande! Kanske kan man frilansa, svart. Någon ny form av Rut… (fritispedagog, 30+)
4. Först var det de 15 bästa åren som räknades. Skönt tyckte jag, för då kunde man ju vara föräldraledig lite längre. Men sen, när kvinnorna var ute i lönearbete mer massivt, då kom de på att hela yrkeslivet skulle vara grunden. Men, nu går ju skam på torra land! Min tid som jag längtat så till, att fritt få disponera mina dagar. Först pengarna, sen tiden! (specialpedagog 57 år)
– Förstår du nu vad du har ställt till med? Den pedagogiska diskussionen har avstannat. Vi bryr oss inte heller om heta frågor, som snöbollskastningens vara eller inte vara, på skolgården. Vi undrar hur det blir om de unga inte kommer in på arbetsplatserna med ny forskning och energi. Vi vill ju tvärtom ha mer av sådant.
– Nu måste vi komma ihåg att…
– Tänker du dra den om marknaden? Det behövs inte.
– Över tid så kommer inte resurserna att räcka till allt.
– Det har du ju alldeles rätt i, så varför lät ni era vänner med gott om resurser slippa en del av skatterna? Det var väl dumt. Vet du en sak? Många skolbarn lär sig längdenheterna med hjälp av Ikeas pappersmetrar (sant exempel!) nu för tiden? Vi tycker inte att det drabbar någon fattig, snarare är det väl en form av ”skatteglidning”. Förresten, nu kom jag på en sak till. Skulle du kunna fråga Björklund om det här med entreprenörskap. Det står om detta på var och varannan sida i nya läroplanen (Lgr 11). Skolverket har inte riktigt förklarat vad som menas och inte heller satt några kunskapskrav kring det begreppet.
– Nu ropar Filippa, maten är nog klar. Jag förstod inte riktigt det där om pappersmetrar. Nu måste jag gå. Kanske Filippa vet något om saken. Tack för samtalet.
– Tack själv. Du, vad har Björklund för numme… Klick.

Margaretha Svensson
Mellanstadielärare som lite motvilligt gjort comeback i yrket efter närmare 25 år som svetsare. Tack vare att ungarna är så roliga så är det OK.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.