I parlamentet, där finns det pengar…

17 februari 2012

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Det grekiska parlamentet har röstat för ett nytt nedskärningspaket.Bland annat en sänkning av minimilönen med 22 procent, nya sänkningar av pensionen och dessutom ska 150 000 offentligt anställda bort. Däremot kommer med all säkerhet inte inkomsterna för parlamentarikerna att sänkas.
I söndagens Expressen går en ledare igenom hur den parlamentariska kasten har det. Och enligt uppgifterna där ser det ut som följer.
De 300 parlamentarikerna har en grundersättning på 4 662 euro efter skatt. I kronor motsvarar det omkring 42 000 kronor. De grekiska parlamentarikerna sitter som sina svenska motsvarigheter i olika utskott. För detta sittande utgår en så kallad mötespeng. 150 euro per möte. Vilket ger ytterligare 1 300 euro extra i månaden. Det motsvarar omkring 12 000 kronor till i månaden.

Nu är det ju så att parlamentarikerna inte sitter i parlamentet hela tiden. De är lediga omkring 3,5 månad per år, jul, påsk och semester. Under dessa tre skilda begivenheter utfaller ett så kallat ledighetstillägg. Till påsk och semestern trillar det in 250 euro, cirka 2 250 kronor. Julen är ju lite dyrare så för julferien är ledighetstillägget förstås högre 500 euro, omkring 4 500 kronor.
Givetvis har parlamentarikerna fria tågresor. Men den parlamentariker som inte orkar ta taxi till järnvägsstationen har rätt till leasingbil, för 1 500 euro i månaden, omkring 13 500 kronor.

Nu måste ju de parlamentariker som inte bor i Aten ha någonstans att bo. Och boende är ju som bekant inte gratis. Därför utgår ett belopp på 1 000 euro, omkring 9 000 kronor.
I runda slängar innebär allt detta att en grekisk parlamentariker med alla tillägg har en månadsinkomst som är tio gånger högre än den beskattade minimilönen, före den senaste sänkningen.
Och blir de trötta och får ont i ja-armarna när de fullföljer uppdraget från förmyndartrojkan ECB, EU och IMF, finns det också bot.
Inom parlamentsbyggnaden finns det givetvis ett gym där de kan få träningshjälp av de 29 anställda. Nog är det ett under av självkontroll från den grekiska befolkningen att de inte stormat parlamentsbyggnaden.
Ändå är de grekiska parlamentarikerna ”lågavlönade” jämfört med de italienska kollegerna i krisens Italien. Enligt teknokraten och premiärministern Mario Monti kommer de upp i den aktningsvärda summan av 18 000 euro i månaden, vilket i runda slängar motsvarar en månadslön på 160 000 kr i månaden.
Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.