Förortskonferens i Husby Träff

03 februari 2012

Förstasidan, Nyheter

Ockupationen av Husby Träff i norra Stockholm avslutades i helgen. Som avslutning ordnades på fredagen en fest, och på lördagen en förortskonferens med inbjudna representanter från olika organisationer från andra betongförorter runt om i Stockholm. Även förortsgruppen Pantrarna från Göteborgsförorten Biskopsgården var på plats.
– Det här ser ut som en FN-kongress, sa ockupanten Basar Gerecci, som öppningstalade vid konferensen. Det är dags för förorterna och förortsrörelserna att gå samman, fortsatte han.
Husbykonferensens syfte var att ge organisationerna möjlighet att presentera sig, utbyta erfarenheter och försöka utveckla en gemensam samarbetsplan för fortsatt politisk kamp för förortsbornas sak. För även om kampen för ett värdigare liv i arbetarklassförorterna just nu är som aktuellast i Husby, ser situationen i stort sett lika hopplös ut i alla betongförorter runt Stockholm och ute i landet.

En talare från Rinkeby på andra sidan Järvafältet berättade om alla nedskärningar på servicen i hans förort.
– Det enda som finns kvar är polisen, sa han, och förklarade att många ungdomar helt tappat framtidstron och inte såg något annat alternativ än att ägna sig åt skadegörelse.
– Men vi måste stärka ungdomarnas självförtroende och visa dem att det finns bättre vägar än att kasta sten!
Murat Solmaz från Pantrarna i Göteborg, som hade kommit till upp till Stockholm och Husby i sällskap med två andra kamrater från Biskopsgården, berättade om problemet med förortsungdomar som slåss med varandra både inom och mellan stadsdelarna.
– Vi försöker sitta med gängmedlemmarna och förklara att vi inte ska kriga med varandra utan måste gå ihop, sa han.
Som positivt exempel nämnde han också att man lyckats rädda nerläggningen av Folkhögskolan i Biskopsgården genom en ockupation liknande den i Husby.

Amineh Kakabaveh, vänsterpartist, men deltagare vid Husbykonferensen som ordförande för föreningen Varken Hora eller Kuvad, ville väcka uppmärksamhet på kvinnofattigdomen i förorterna, och berättade om kvinnor som inte har någon inkomst utan är helt beroende av sina män.
Josef Yusuf från Kriskommittén i Upplands Väsby, en moderatstyrd kommun norr om Stockholm, berättade om hur den moderata ”borgmästaren” Jan Holmberg lät stycka upp och sälja ut delar av det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem för att sedan själv ta över som styrelseordförande för ett av de nya fastighetsbolagen.
Josef Yusuf var också kritisk mot planerna på en ny lyxig sjöstad i Väsby, som skulle innebära en privatisering av kommunal mark i överklassens intresse.

Störst vid Husbykonferensen var kanske SSU, med flera medlemmar från lokalorganisationer runtom i Stockholm. En representant för SSU Söderort berättade om gentrifieringen i Skärholmen, där borgarna vill driva bort de fattiga som bor där idag med höjda hyror, och istället göra orten till medelklassförort.
En liknande plan har ju stadshuspolitikerna för Husby, där det så kallade ”Järvalyftet” med kosmetiska ingrepp i betongen skulle höja hyrorna och tvinga många att flytta.
– Det är många från SSU här idag, men det var dåliga förhållanden i förorterna även när Socialdemokraterna bestämde, påpekade Faid Issa från Förorternas Riksdag, en religiös och politisk obunden organisation för ungdomar som vill arbeta demokratiskt men slutat tro på demokratin i den ”riktiga”, officiella riksdagen.
Bland övriga grupper märktes ungdomsorganisationen Megafonen, Ung Vänster Kista, Svensk-turkiska solidaritetsföreningen och Nätverket Linje 17 som samlar förortsbor på gröna tunnelbanelinjen söderut mot Skarpnäck.
Per Leander
Längre reportage om Husby Träff på mitten i papperstidningen.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.