Daniel Riazat slogs blodig av nynazister

10 februari 2012

Förstasidan, Inrikes, Intervju

Vänsterpartisten Daniel Riazat attackerades och slogs blodig av nynazister efter en antirasistisk demonstration i Ludvika, i södra Dalarna.
Det var lördag 28 januari, och cirka 200 personer hade samlats för att delta i den demonstration som arrangerats av ABF och ungdomshuset HAFFAS. Efter manifestationen skulle alla som ville mötas i ungdomshuset för att diskutera hur man kan arbeta vidare med antirasismen i länet. Cirka 50 personer (mestadels från Ung Vänster och SSU) följde med. Sedan trängde medlemmar från den nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen in i lokalen.
Daniel Riazat, som sitter i kommunfullmäktige i Falun och är Skolnämndens ordförande, berättar här för Internationalen vad som hände.

Vad var det som hände i Ludvika?
– Efter demonstrationen samlades de som ville i ungdomshuset Haffas i Ludvika. Allt gick bra i cirka en timme när plötsligt den nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen trängde sig in i lokalen. Jag sprang för att låsa dörren och var nära på att göra det, men de var fyra som drog i dörren på andra sidan så jag orkade inte hålla emot… de kom in… våra ungdomar reste på sig och ställde sig bakom mig.
– Efter att de mordhotat oss försökte hela SMR-gänget dra ut mig från lokalen, men med hjälp av antirasisterna kom jag undan. Då kom det fram flaskor och knivar från nazisternas sida och jag fick en flaska i huvudet. Jag ramlade och det började blöda kraftigt. Därefter fortsatte mordhoten mot samtliga antirasister och efter cirka tio minuter kom polisen. De lyckades till slut få ut nazisterna ur lokalen, men vi var inlåsta i ungdomshuset i över två timmar av säkerhetsskäl.
– Efter det kunde deltagarna åka hem, berättar Daniel Riazat.
Han säger att han mår bra efter omständigheterna men att han har varit på två läkarbesök efter händelsen på grund av illamående, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. På sista besöket fick han beskedet att han förmodligen fått hjärnskakning och att det dröjer ett par veckor innan det blir bra. De andra ungdomarna har varit ganska oroliga eftersom samtliga nazister släpptes inom 24 timmar, berättar han vidare.
Daniel Riazat förklarar att SMR, och även andra högerextrema organisationer, tyvärr är ganska aktiva i Dalarna. De är flest i Borlänge, men har en del sympatisörer i Ludvika. Dessutom har ägaren till deras tidning (Nationellt Motstånd) flyttat till Ludvika, vilket kan betyda att man ska ”satsa” mera på Ludvika.

Vilka reaktioner har kommit på händelsen?
– Vi har fått oerhört mycket stöd från alla möjliga håll och kanter. Det är organisationer och personer från hela Norden som har hört av sig på något sätt för att stötta oss, säger han. Det har även kommit ett par mindre trevliga mail men det är bara en promille av alla mail och sms.

Vad händer härnäst?
– Dalarna Mot Rasism kommer att hålla en antirasistisk manifestation i Falun nu på lördag 11 februari. Vi tror att det kommer bli fullt på Stora Torget i Falun kl. 14 på lördag. Dessutom planerar Dalarna Mot Rasism och ABF att ha studiecirklar i antirasism runtom i hela Dalarna de kommande veckorna/månaderna.
Liza Ahnland

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.