Brasiliens regering öppnar privatiseringskranen

26 februari 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

I januari 2012, lagom till det Sociala Forumet i Porto Alegre i södra Brasilien, presenterar Brasiliens PT-ledda regering sitt beslut att auktionera ut driften av landets tre mest trafikerade och lönsamma flygplatser. Orsaken sägs vara att få ordning på flygplatskaoset till fotbolls-VM 2014.
Rent tekniskt köper de privata företagen rätten att driva flygplatserna, det vill säga i formell mening ägs de fortfarande av staten. 90 procent av finansieringen kommer från den statliga investerings- och utvecklingsbanken BNDES.

Men så lät det inte förr. Så här skrev PT, Arbetarpartiet, på sin andra kongress 1999:
”Privatiseringarna representerar en gigantisk överföring av offentliga inkomster till privata händer. Köpesummorna är oftast rabatterade och många gånger finansierade genom statliga medel. Effekterna på den ekonomiska tillväxten är noll och påverkan på den inhemska och utländska statsskulden är närmast obefintlig.”
”Arbetarpartiet (PT) står fast vid sitt krav på att omedelbart upphäva det Nationella Programmet för Privatiseringar.”
Det var då det.

I brasilianska media repriseras nu bilder och filmer från 1990-talet, då den renaste av rena nyliberalismer härskade och ”allt som kan säljas skall säljas” enligt den dåvarande presidenten Cardoso. Högeroppositionen har i det närmaste krossats i de två senaste presidentvalen, inte minst på frågan om privatiseringarna.
Men den brasilianska högern är förstås nöjd nu. En ledande före detta medlem i Cardosos regeringar på 90-talet, Luiz Carlos Mendonca de Barros, plockar i en kommentar ned Maias och andra PT-ledares politiska piruetter:
”Det viktigaste med den här auktionen är att den markerar återinförandet av privatiseringar som legitima och effektiva åtgärder för att öka investeringarna inom infrastrukturen.”

Men PT-regeringen lär inte nöja sig med detta. På listan över nya privatiseringar finns vägar, universitetssjukhus, pensioner, skogar…
För en svensk betraktare känns detta som en repris från privatiseringarna och bolagiseringarna av statlig verksamhet under Göran Persson. Och spåren förskräcker.

Göran Kärrman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.