Dorotea: Här stannar vi!

24 februari 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Ockupationen av sjukstugan i Dorotea fortsätter. För tredje veckan i rad kräver ockupanterna att få de fyra akutvårdsplatserna tillbaka, tills så sker tänker de inte flytta sig en tum. Ockupanten Margareta Dahlqvist berättar att Landstinget fortfarande ligger lågt med att informera om sina tankar kring frågan, istället verkar det nästan som att de tänker sig att de ska kunna driva bort ockupanterna med säkerhetsföreskrifter.
– Det är faktiskt ganska löjeväckande, det känns nästan som att de gör vad de kan för att själva trilla dit, säger Margareta Dahlqvist om det senaste dokumentet med förhållningsregler för Dorotea hälsocentral. Där står det bland annat att ockupanterna inte får ”använda elektrisk utrustning som kaffekokare, el-plattor, doppvärmare och mikrovågsugn”. De ska helt enkelt inte kunna laga vare sig mat eller koka varma drycker.

– Nu kommer folk hela tiden med kaffe för det måste vi ju ha, skrattar Margareta Dahlqvist som tycker att det är komiskt att säkerhetsreglerna nu säger att entrédörren måste vara öppen hela tiden av brandsäkerhetsskäl och att hälsocentralen inte får lämnas obemannad utanför kontorstid – de har ju ockuperat vårdcentralen, klart att de inte kommer att lämna den obemannad!
Orsaken till den olåsta entrédörren är att Landstinget tagit bort den vakt som funnits på plats sedan ockupationen inleddes. Vakten var för dyr tyckte man och istället fick sjukstugan besök av Landstingets säkerhetschef häromdagen. Till följd av detta: nya säkerhetsföreskrifter.
Tidigare kunde ockupanterna ha entrédörren låst om nätterna.

Inga konkreta beslut togs under det landstingsmöte i Umeå där 34 ockupanter satt på åhörarbänken och överlämnade namnlistor och allahjärtansdagbakelser. Men politikerna diskuterade ämnet i en och en halv timme vilket enligt Margareta Dahlqvist måste innebära att det pågår intensiv dialog bakom kulisserna, även om ockupanterna inte får veta något:
– Jag tror att politikerna har insett att de inte kan ignorera oss i och med att det faktiskt har spridit sig, att folk reagerat. Inte bara här utan också i Åsele som blivit av med sin ambulans, och Sorsele som liksom Dorotea blivit av med sina akutplatser.
Margareta Dahlqvist menar att det finns funderingar på att bilda ett inlandslän eftersom det är kommunerna vid kusten som prioriteras vilka satsningar det än gäller.

Upproret fortsätter att uppmärksammas och nyfikenheten är stor på ockupanterna som vägrar flytta på sig tills de fått igenom sina krav. På fredag kommer flera politiker på besök, bland annat Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Olle Edblom från Centerpartiet.
– Folk utifrån kommer för att se vad vi håller på med. Jag tror att det finns många som tänker: va, har de inte gått hem än! Men det har vi inte, vi är som ett kardborreband, vi sitter fast här så länge det behövs, säger Margaret Dahlqvist, och berättar att sjukstugan har blivit en viktig träffpunkt för många under de gångna veckorna:
– Många kommer hit för att ta en kopp kaffe och läsa tidningen. Det kommer att bli tomt när det här försvinner.
Samtidigt lovar Margareta Dahlqvist att även om Landstinget till slut går med på att förhandla och ockupationen upphör rent fysiskt, så kommer Doroteaupproret att fortsätta finnas som grupp och kraft och de kommer att bevaka den politiska processen och Doroteabornas rättigheter till en fungerande och bra vård.
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.