”En hemlig mapp om Raoul Wallenberg”

10 februari 2012

Förstasidan, Nyheter

Det finns en hemlig mapp om Raoul Wallenberg i de ryska arkiven, det påstår den 78-årige före detta chefsarkivarien Anatolij Prokopenko i en intervju med Moscow Times (31/1 2012).
Prokopenko, som efter Sovjets fall 1991 var med och inventerade KGB-arkiven, säger att han då hittade och som hastigast bläddrade igenom arkivmaterial om Wallenberg, en mapp som sedan dess har försvunnit spårlöst från arkiven.
Den 32-årige svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade tjugotusen judar från det fascistiska Ungern vid slutet av andra världskriget, togs till fånga av den sovjetiska säkerhetspolisen när Röda armén intog Budapest i januari 1945.
Vad som sedan hände med honom har aldrig blivit klargjort. Enligt den officiella sovjetiska versionen, som presenterades av Chrusjtjov 1957, dog Wallenberg i en hjärtattack i sin fängelsecell redan 1947. Det är den version som ryssarna håller fast vid än idag, samtidigt som det finns obekräftade rapporter om att Wallenberg fanns kvar i livet långt senare, kanske ända in på 1980-talet.

Men varför Wallenberg greps är kanske inget mysterium med tanke på omständigheterna vid krigsslutet.
”Stalins säkerhetspolis kan ha misstänkt att Wallenberg skötte hemliga kontakter mellan de västallierade och nazisterna” säger Prokopenko, eftersom Wallenberg i egenskap av diplomat från det ”neutrala” Sverige hade förbidelser med både västmakterna och tyskarna.
Ryssarna var vid denna tid väl medvetna om Winston Churchills plan ”Operation Unthinkable”, som idag är nästan helt bortglömd och förtigen, kanske för att den redan 1945 utdömdes som just otänkbar, men som gick ut på att Storbritannien och USA efter att Hitler störtats skulle bilda en ny allians med resterna av den nazityska krigsmakten och attackera Sovjetunionen.

Ingenting tyder på att Raoul Wallenberg var någon sådan agent, men Stalin kan ändå ha bedömt att Wallenberg kunde vara en användbar gisslan vid framtida konfrontationer med Väst, tror Prokopenko. Inte minst eftersom Wallenberg tillhörde en av de mäktigaste kapitalistfamiljerna i Västeuropa.
Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.