Socialister måltavla för islamisterna

05 januari 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Tahrirtorget firade en stillsam nyårsnatt, för första gången på månader utan tårgas och kulregn. Istället tändes ljus för revolutionens martyrer och sjöngs om att ”muslimer och kristna är en hand”. Ramy Essam, ”revolutionens sångare”, framträdde, han som greps och torterades av militären i mars förra året.
Denna vecka startar den sista delen av parlamentsvalet i Egypten, och samtidigt driver Muslimska brödraskapet och salafisterna en kampanj mot de grupper som var styrkan i januariupproret förra året, framför allt Revolutionära Socialister.

I den egyptiska militärens kraftfulla grepp om makten ingår också kampanjer för att framställa den demokratiska oppositionen i sämsta möjliga dager. Där ingår också razzian mot 17 NGOer, bland dem människorättsgrupper, före jul då kontoren stängdes och all egendom konfiskerades. Efter protester från USA och Europa har egyptiska myndigheter sagt att kontoren ska öppna och det beslagtagna återlämnas. En av anklagelserna var att organisationerna tog emot pengar från utlandet.

Enligt dagstidningen Al-Ah¬ram 22 december hade däremot t ex Ansar Al-Sunna Foundation förra året fått pengar från islamska organisationer i Kuwait och Qatar (mer än 300 miljoner SEK), vilket godkändes av ansvarig minister.

Revolutionära Socialister, en trotskistisk organisation med band till International Socialist Tendency, har däremot hamnat i skottgluggen. 24 december skriver Ahram Online att en medlem i Brödraskapet, Gamal Tag El-Din, har stämt tre aktivister i Revolutionära Socialister. Enligt brödraskapets hemsida anklagas de tre för att uppmana till att störta staten och ockupera statliga byggnader, bränna ner dem och avsiktigt skapa kaos. Hemsidan visade upp foton och videos som bevis.

Revolutionära Socialister har anklagats i pressen och i TV-program för att ta emot pengar från USA:s säkerhetstjänster och för att planera en militärkupp.
Gruppen har också enligt uppgift fått en hel del stöd och nya medlemmar. Enligt Ahram Online är de också kända för att under Mubaraks styre försvara samarbete med Muslimska brödraskapet mot det statliga förtrycket, då Brödraskapet fortfarande var förbjudet.
Detta påpekades av aktivister på nätet, varefter Brödraskapet twittrade att Tag El-Din stod för stämningen som individ, och att Brödraskapet alls inte var ansvarigt.

Revolutionära Socialister försvarar sig i ett uttalande från 21 december. Både på inrikesministeriets hemsida och på en rad tv-kanaler har visats ett stycke ur en video från ett möte ”Vilken väg för revolutionen?” skriver gruppen. Videon visar en av de tre stämda aktivisterna som talar om hur revolutionärerna vill att staten ska falla ”för att bygga en ny revolutionär stat, och att militärrådet inte skyddar det egyptiska folkets intressen, utan de intressen som gäller de tusen rikaste familjerna i Egypten, Pentagon, USA:s regering och sionisterna”.
Avsikten är att väcka en storm mot gruppen, men ”vi svarar att när man säger att vi önskar att den förtryckande staten ska falla och en rättvis stat ska skapas, är detta ingen anklagelse: det är målet vi kämpar för”.

”Ja visst vill vi störta den tyranniets och fattigdomens stat som har styrt oss i trettio år och som fortfarande styr oss, staten som har dödat tusentals kämpar i sina fängelser, staten som har plundrat och bestulit de fattiga för att öka de rikas rikedomar.”
Revolutionära Socialister skriver också att ”Vi har kvar vår dröm om att få bort den korrumperade staten som har spritt sig som en cancer genom hela Egyptens kropp” och avslutar med: ”Ja, folket kräver fortfarande att regimen och dess korrumperade och tyranniska stat ska falla.”

Gunvor Karlström

http://www.e-socialists.net/node/8082

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.