Socialisten och fotbollsstjärnan Sócrates är död

05 januari 2012

Nyheter, Utrikes

Fotbollen har förlorat ett av sina bästa barn.
Kampen för demokrati i Brasilien likaså. Sócrates är död.
Elegant, oförutsägbar, teknisk, ledare och med en telepatisk förmåga att kommunicera med sina spelkamrater, var han kapten för det kanske mest strålande och publikfriande landslag vi har fått se: Brasilien 1982.
Många gånger har vi fotbollsälskare haft en hel del att förklara för våra vänner med hjärtat till vänster, när våra idoler bara varar under 90 minuter. Därefter är de människor intresserade av Play station, snabba bilar, snygga kvinnor och allt annat som pengar kan köpa. Ett och annat uttryck för rasism, kanske alltför ofta. Det vill säga: utanför planen är det bäst att glömma dem.
Därför var det en extra njutning för oss att se Sócrates: han var en av de våra, långt efter matchens slut.
Legendarisk spelare och ledare för Corinthians från São Paulo, ett av de mest folkkära fotbollslagen i Brasilien. Sina två passioner (fotbollen och ett demokratiskt samhälle) kunde han förena 1982 i Movimento Democrático Corinthiano (Co¬inthians demokratiska rörelse), den enda klubb som genom¬förde interna demokratiska val i direkt utmaning mot militärdiktaturen.
En demokrati som med hans egna ord innebar att ”allt be¬stämdes i enkel majoritet med allas röst. Allas lika röst. Från ’materialare’ till styrelsemedlem”.

En demokrati i samklang med tiden. Folkliga rörelser som mobiliserar för demokrati, Arbetarpartiets (PT) tillkomst, krav på demokratiska och direkta val, krav på demokrati på arbetsplatserna.
En demokrati fri från tvångs¬tröjor som ägare och sponsorer. En demokrati som tillät att beslut inte kunde ”dribblas bort ” eller värst: att frågeställningar kunde ens tänkas. Som fick reklam på deras tröjor som ”direkta val nu!”. Att ha ett motto: ”Att vinna eller förlora, men alltid i demokrati”.

Det var där de fotbollistiska och politiska framgångarna kom. Dessutom: en kamp som vanns mot den utbredda korruptionen inom fotbollen, skuldsanering och skapande av ekonomiskt överskott.
Sedan dess har vi levt med plågan ”den moderna fotbollen” under marknadskrafterna, ägarna och sponsorerna.
Sócrates berättade i en intervju med facktidningen för de anställda inom rättsväsendet: ”Kändisskap har ett pris. Ska jag betala priset, är det lika bra att göra det för något jag tror på”
Och det gjorde han.

Med sitt pannband med tex¬ten ”Rättvisa och frihet”, eller när en flock journalister väntade på honom när han skulle skriva på för Fiorentina och frågade: ”Har du någon favorititalienare?” Svaret kom lika snabbt som självklart: ”Antonio Gramsci.”
Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, med ett lika stort namn som sin talang, har lämnat oss vid 57 år.

Den önskan han uttryckte för nära trettio år sedan, ”att dö en söndag, med Corinthians som mästare”, infriades.
Just den söndagen hyllades han av 50 000 åskådare under en tyst minut med den utsträck¬ta knutna näven, den näve han visade vid varje match.
Översättning från portugisiska: Rodolfo García

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.