Revolutionärer straffas i Egypten

05 januari 2012

Nyheter, Utrikes

På söndagskvällen sköt polisen ytterligare tre unga demonstranter till döds på Tahrirtorget. Militärpolisen och säkerhetsstyrkorna försökte rensa torget från ockupanter under söndagsnatten men misslyckades. Fyra dagar av våldsamma sammandrabbningar utanför regeringsbyggnaden och Tahrir innebar alltså 13 döda. Bland de mördade finns Sheik Emad Effat, en av Al Azhars kända religiösa ledare som stått på demonstranternas sida och var känd som ”revolutionens Sheik”.

Hans familj har sagt till egyptiska media att han blev skjuten för sin starka kritik mot militären och för sin fatwa som innebär förbud mot att rösta för före detta Mubarakanhängare i valet. I tre veckor har människor i protest mot militärstyret blockerat regeringsbyggnaden som ligger nära Tahrir. Många som tältat utanför huset är fattiga ungdomar som skadats under revolutionen och aldrig fått kompensation. De protesterande kräver att militären ska lämna makten till ett civilt styre, och hindrar den nytillsatte premiärministern Kamal al-Ganzouri, en gammal Mubarakminister, att komma in i regeringsbyggnaden.
I måndags meddelade en grupp kända politiskt aktiva personligheter samt en rad nyvalda parlamentsledamöter att de också kommer att starta en sit in-aktion utanför regeringsbyggnaden för att få stopp på våldet mot civila.

Vid en presskonferens i måndags visade SCAF (Supreme Council of the Armed Forces) videofilmer och hävdade att våldet de senaste veckorna i Kairo begåtts av demonstranter och inte av armén. SCAF visade minderåriga som erkände våld mot polisen. Den ansvarige generalen Adel Emara anklagade journalisterna för att uppmuntra våld genom felaktig rapportering, och sade åt dem att dubbelkolla sina källor. Generalen kallade dessutom de soldater som de senaste dagarna attackerat de protesterande för ”hjältar”. Enligt honom och statliga media i Egypten pågår en utländsk komplott mot Egyptens ”fredliga överföring till ett demokratiskt system”, och den måste armén bekämpa. Propagandan har fått en del gehör hos en del av befolkningen som anser militären vara landets främsta beskyddare.

Samma dag höll Revolution Youth Coalition, som består av olika ungdomsorganisationer, en presskonferens där de också med videofilmer visade militärens och polisens brutalitet mot civila. I flera videofilmer och bilder som har cirkulerat i de sociala medierna och Egyptens dagstidningar, misshandlar soldaterna medvetslösa kvinnor och river av deras kläder och slöjor, slår unga män med batonger och hoppar på deras mage medan de ligger medvetslösa på marken. 19 organisationer har kallat till en stor manifestation på Tahrir fredag denna vecka i protest mot militärens våld.

Under tiden har andra omgången av Egyptens parlamentsval gått vidare. Islamiska partier har hittills fortsatt vinna röster och har nu stor majoritet. ”Islamiska blocket”, ultraislamister med salafisternas parti Al Nour i centrum och ”Democratic Alliance for Egypt Coalition” med Muslimska Brödraskapet i spetsen, har tillsammans tagit 70 procent av platserna.
De flesta vänster- och socialdemokratiska partier har ingått valkoalitioner och ställt upp i valet med gemensamma listor, utom några mindre politiska partier, som The Revolutionary Socialist, som bojkottade valet.

Revolution Continue Alliance (RC), som består av en rad mindre vänster- och ungdomsorganisationer samt partier har hittills vunnit sex platser i det nya parlamentet, som bland annat ska skriva en ny konstitution under generalernas bevakning. Detta trots små resurser i jämförelse med liberala och islamiska partier som hade kostsamma kampanjer, förklarar aktivisterna för intresserade egyptiska media. En annan anledning till vänster- och ungdomskoalitionens dåliga valresultat anges vara det faktum att de avbröt valkampanjen för att ansluta sig till Tahrirtorgets demonstrationer mot militären som trappades upp några dagar innan valet.
Sholeh Irani

Revolution Continue Alliance (RCA) består av flera politiska partier och ungdomsorganisationer: Popular Socialist Alliance Party, Egyptian Current, Egyptian Socialist Party, Egyptian Alliance, Egypt Freedom Party, och Equality and Development Party. RCAs huvudkrav är frihet och socialrättvisa.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.