Ockupation pågår

28 januari 2012

Förstasidan, Intervju, Nyheter, Reportage

Ta den blåa tunnelbanelinjen mot Akalla och kliv av vid det näst sista stoppet. Välkommen till Husby. Här plockas välfärden bort bit för bit. Det omtalade Järvalyftet skulle innebära förbättringar men handlar i praktiken mest om nedläggningar. Bilden kunde ha varit dyster, om det inte vore för folket. De ger sig inte. De kämpar för sitt område. Just nu pågår en ockupation av kulturhuset Husby Träff. Vi for dit.

Nysnön mjukar upp betongens hårda linjer. Färska spår leder förbi Apoteket, förbi fruktståndet på torget, till en dörr där det står: ”Rör inte vårt kulturhus Husby Träff”. Därinne är det varmt. Ockupationen har pågått en vecka. Två pensionärer från PRO är oroliga för att de inte ska få hålla sitt månadsmöte som de brukar. Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna lugnar dem och får medhåll från Erling Sundström, 63 år, sjukpensionär och en av dem som deltar i ockupationen. Han är upprörd över hur Svenska Bostäder, som äger fastigheten, gått till väga:
– Ska man prata om demokrati överhuvudtaget så ska man inte gå över huvudet på folket utan man ska fråga först hur de vill ha det.

Järvalyftet, alltså Alliansen, säger att alla beslut tas i dialog med människorna i området, det är det som gör Erling Sundström upprörd. Visst har det förekommit dialog, men inget lyssnande.
– Det skulle vara mycket bättre om de rustade upp de befintliga lokalerna, liksom gångbroarna som de tänker ta bort, de är trygga för ungarna, säger han.

Husby Träff har funnits i över 35 år. Fram till 2008 drevs det med ekonomiskt stöd från kommunen, sedan lades det ut på entreprenad. Nu är det en mötesplats som drivs av Röda Korset. Det finns lunchservering och Internetcafé. Högtidsstunder firas här.
De lokaler som Svenska Bostäder alldeles innan jul plötsligt signalerade att kulturhuset ska flyttas till är mindre och inte ämnade för kulturverksamhet. Det rör sig om före detta Husby Krog.

Inne i det stora rummet står plakaten lutade mot scenen, på dörren sitter en lapp: ”Husby kräver respekt”. Rösterna surrar. Martin Olsson, Filip Tedelund och Nadja Akbari samtalar i väntan på att kvällens möte ska dra igång.
– Jag är här för att visa solidaritet med folket i Husby. Jag bor själv i en förort och vet hur det är med nedskärningarna. De lyssnar inte på dem som bor här men säger att de har ett nära samarbete med hyresgästerna, säger Martin Olsson från Skärholmen. Han är 19 år, studerar och arbetar extra på Coop. För honom handlar det om klasskamp och han tycker att det är positivt att folk står upp för sina rättigheter och visar solidaritet med varandra, förorterna emellan.

– Det är ju inte första gången som borgarna ägnar sig åt nedläggningar och nedskärningar, säger Nadja Akbari som är här för första gången ikväll. Att visa stöd för ockupationen är viktigt för henne men hon är också här av ren nyfikenhet:
– Det viktigaste för mig är att ta reda på vad de som bor här vill, jag är först och främst här för att lyssna.
Nadja Akbari är 30 år och kommer själv från en förort längst blå linjen. Hon är sjuksköterska och berättar att hon har försökt prata med sina arbetskamrater om ockupationen därför att hon tror att det är viktigt att bredda opinionen och få igång diskussionen om vad alla nedskärningar innebär, vilka som drabbas.
– Det kan vara svårt att få hit folk som inte har någon förankring just här, men jag tror att frustrationen och känslan av maktlöshet finns hos många i förorterna.

Kvällens stormöte drar igång. Det är Nima Jjohar-Tajmouri från SSU i Kista som håller i ordförandeklubban. Husbybon Basar Gerecci flankerar. Båda har varit med förut i striden som Husbys välfärd. Liksom flera av de andra som nu sitter samlade. Som pensionären Gunnar Johansson, boende i Husby sedan 36 år. Han har dansat gammeldans med Järva Gille på golvet vi har under fötterna.

Punkt för punkt avhandlas PRO:s månadsmöte, tiden för morgonmötena och två evenemang: kulturkväll på fredag och förortskonferens på lördag.
– Senaste tidens samtal i förortsorganisationerna har visat att det är läge för ett sådant möte. Att bilda en gemensam förortsorganisation. Det här rummet är perfekt för det. Vi är mitt inne i en pågående förortsrevolution och det här är ett sätt att få uppmärksamhet och att sätta press på politikerna, säger Basar Gerecci.
Hittills har planeringen bara gällt en eller två dagar framåt men nu hoppas ockupanterna på att få vara kvar en vecka till.
Det blir omröstning om vilka som ska sitta i de respektive arbetsgrupperna. Det diskuteras öppettider. Hela veckan har det varit öppet dygnet runt och det har frestat på för dem som sover över.
Gunnar Johansson påpekar att överklagan inte får glömmas bort. För vårdcentralen kom den in för sent, den är nu i privat regi.
Mötet förklaras avslutat. Mat ställs fram. Gunnar Johansson visar en klippbok som Svenska Bostäder delade ut 1975, där Husby Träff finns med. En rubrik lyder: ”De boendes initiativ. Värdens goda vilja.” Han tycker att lokalerna ska fortsätta vara till för alla, istället för att byggas om till affärer och kontor:
– Det skulle löna sig om man mäter tillväxt i människor.
Text och foto: Emma Lundström

Senaste info: http://husbyockupation.tumblr.com/

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.