Nygammal skandal i Stockholmsvården

22 januari 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Hösten innebar en störtflod av vårdskandaler i Sverige. Det gick så långt att de stora riskkapitalbolagen ifrågasattes praktiskt taget överallt. Den senaste veckan kom ett beslut som fattades för flera år sedan i Stockholm att få konsekvenser.
Landstinget fattade då, 2007, ett snabbt beslut att sälja ut vårdcentralen Serafen, centralt placerad några hundra meter från Stadshuset, till läkarna för cirka 700 000 kronor.
För några dagar sedan gick Vänsterpartiet i Stockholm ut med en debattartikel undertecknad av Birgitta Sevefjord, oppositionslandstingsråd i landstinget och Håkan Jörnehed, gruppledare. De hävdar att när nu läkargruppen sålt Serafens vårdcentral betalde den nya ägaren Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax ett högt pris: ”Enligt säkra källor rör det sig om minst 20 miljoner kronor för det som nu heter Capio Husläkarmottagningen Serafen”.
Capio har varken bekräftat eller dementerat enligt artikelförfattarna.
Sevefjord och Jörnehed protesterade vid den tiden mot utförsäljningen till vrakpris men fick inget gehör, skriver de.

Dagens Nyheter intervjuade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M), som numera tycker att politikerna borde ha förutsett den här utvecklingen.
– Det var inte så här vi hade tänkt oss avknoppningarna, säger han till DN.
– Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet.
Det handlade enligt Rosdahl om ”en politisk vilja att bryta upp det kommunala monopolet”.
Dagens Arena skriver att det som då kallades ”avknoppningar” inte stämde vare sig med kommunallag eller EU-rätt. Det fastslog Statskontoret i en utredning 2008. Kommuner måste alltid agera marknadsmässigt, och det gick alltså inte att låta grupper av anställda ta över en verksamhet till underpris. Sen blev det plötsligt slut på avknoppningarna. Landstinget i Stockholm fattade beslut om saken 2009.

Vad har då skattebetalarna förlorat på avknoppningarnas tid? Ja, bara i Stockholm har de gjort en förlust på drygt 35 miljoner på Serafen och fyra andra vårdcentraler, enligt uträkningar från Socialdemokraterna.
En ledare i Dagens Arena skriver på nätet: ”Huvudansvarig för den ideologiska utförsäljningen är Filippa Reinfeldt. Hennes närmaste medarbetare, biträdande sjukvårdslandstingsråd Lars Joakim Lundquist, är vän med Ulf Hallum – högste chef på vårdcentralen Serafen. I fullmäktigeprotokollen från 2008 säger Lundquist att han känner Hallum ”personligen” och ”väl”. Lundquist berömmer sig också för att han ”leder ligan med avknoppningar” som är ”framtidens melodi”.”
– Citaten från sammanträdena visar ju att det här luktar illa. Jag betraktar det som vänskapskorruption, men jag kan inte bevisa det, säger oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord (V) till dagens Arena..
Ansvariga för utförsäljningen var sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och dåvarande finanslandstingsrådet Chris Heister (M).

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.