Ny rapport: fler hemlösa

16 januari 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

En nationell kartläggning av hemlösheten i Sverige från Socialstyrelsen, för första gången på sex år, har gett eko i media.
Förra gången var siffran för hemlösa 17 800, idag ligger den på 34 000. En del av skillnaden anses bero på att rapporteringen från kommunerna var mycket sämre 2005
– Vi har ett nytt sätt att räkna nu; kraven på inrapportering från kommunerna har förändrats. Men när man bortser från det här så kommer vi fram till att en minimisiffra blir att omkring 4 000 personer fler är hemlösa nu jämfört med 2005, säger Socialstyrelsens utredare Ann Jönsson till DN.se.
Sju procent av dessa 34 000 har inkomst av arbete.

Enligt rapporten skulle antalet hemlösa som sover direkt på gatan ha minskat, medan fler människor bor med tillfälliga lösningar. Men frågan är om dessa siffror stämmer. Det finns en stor grupp osynliga hemlösa på gatan.
De som kommer från andra EU-länder har nämligen inte räknats in i Socialstyrelsens rapport. Anledningen är att de inte har rätt till någonting.
– Varken ekonomiskt, socialt eller härbärge, säger Malena Bonnier, Stadsmissionen, till Dagen Nyheter.

Det är den största gruppen som sover direkt på gatan enligt Malena Bonnier, som också berättar för DN att i Holland ”är det lag på att under noll grader så får man inte sova ute, vare sig man är från Holland eller inte. Men i Stockholm som är 10 till 20 grader kallare har man inte rätt till det”.
Några få av dessa får sova i S:ta Clara kyrka i Stockholms innerstad.

Bland de många skakande uppgifterna i rapporten kan man hitta siffran på att 663 barn vräktes från bostaden förra året, en ökning med fem procent från året innan.
Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, säger till Expressen:
– Att barn vräks i Sverige i dag är helt förkastligt. Vräkningarna ökar dessutom, trots att regeringen i sin senaste hemlöshetsstrategi har som högsta mål att inga barn ska vräkas.

Hemlöshet är en internationell fråga. Det finns uppgifter på tre miljoner hemlösa i EU-länderna (UN-HABITAT från år 2004).
I Frankrike finns till exempel tre miljoner med usla bostäder och 250 000 bostadslösa enligt statistik från Insee, detta på en befolkning på drygt 60 miljoner. Då räknas inte cirka 280 000 vuxna som måste bo hos släktingar (förutom studerande).
Usla bostäder betyder för övrigt att uppskattningsvis (troligen stort mörkertal) 42 000 barn lider av farlig blyförgiftning på grund av uråldriga, flagande blyfärger i de gamla husen. (En uppgift från 1999 ger 85 000 barn.)

Enligt officiell statistik från Storbritannien registrerades 61 000 hushåll som nyblivna hemlösa år 2010, en statistik som bara gäller England, inte Skottland, Wales och Nordirland på grund av olika sätt att beräkna hemlöshet. Antalet nya hemlösa hushåll har sjunkit varje år sedan 2003 enligt denna statistik.
Nära hälften av dessa hushåll har minderåriga barn.

Gunvor Karlström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.