När ”oseriösa aktörer” tjänar grova pengar på bröstimplantat…

16 januari 2012

Nyheter, Opinion

Det började med ett privat företag som ville spara pengar. För att göra det kom företaget på att använda billigt industrisilikon – sådant som vanligtvis används inom elektronikindustrin och till datorkomponenter – när de opererade in bröstimplantat på kvinnor. Företaget beräknas ha sparat drygt 9 miljarder kronor genom den åtgärden.
Idag finns inte företaget, PIP (Poly Implant Prosthesis), längre. Våren 2010 kom avslöjandet och skandalen var ett faktum, larmet gick från land till land och Sverige införde förbud mot implantaten, i likhet med många andra länder. De hade visat sig vara hälsovådliga. Plötsligt gick 300 000 kvinnor i världen omkring med bröst som kunde göra dem sjuka. 50 000 av dem i Storbritannien, där siffran nu stiger och det rekommenderade bortplockandet kan komma att kosta 1,6 miljarder kronor, enligt the Telegraph.
I Sverige beräknas siffran vara 4 000 men det är svårt att avgöra eftersom skönhetsklinikerna, enligt DN, slarvar med sin rapporteringsskyldighet till Socialstyrelsen.

I december förra året demonstrerade tiotusentals kvinnor utanför det franska hälsodepartementet. De kräver upprättelse och att regeringen ska betala för borttagandet av implantaten. Över 2 000 polisanmälningar har lämnats in och företaget är också misstänkt för vållande till annans död; en av patienterna har dött i cancer.

Myndigheterna i Frankrike, Venezuela, Tyskland och Tjeckien uppmanar de kvinnor som har implantaten att operera ut dem som en säkerhetsåtgärd, till skillnad från Sverige och Storbritannien.
I takt med att siffrorna på antalet drabbade växer, ökar också oron för att implantaten är farligare än vad man hittills trott.
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.