Kioskvältare och kvinnohat

05 januari 2012

Förstasidan, Kultur, Kulturkrönika

Sett i retrospektiv har kulturåret 2011 trots allt innehållit mer än bara nedskärningar, partiledardrev och Stieg Larsson-hyseri. Årets kioskvältare, årets pinsammaste skämt och de stora männen som störtades en efter en. Katarina Wikström sammanfattar årets största kulturhändelser.

Bokbranschen kämpar i motvind. Den söker en kioskvältare, något som sticker ut ur flödet av deckare, kokböcker och självhjälpslitteratur, och slår alla rekord. I år kom frälsningen i form av en folkkär fotbolls¬hjälte. Zlatans självbiografi, Jag är Zlatan, har redan fått tryckas tre gånger och uppnått otroliga en halv miljon sålda exemplar. Det är en bok för alla, en klassisk framgångssaga om en makalöst lång klassresa som få kunnat göra.

Tvåa på listan över mest sålda är Sveriges andra stora stolthet, årets nobelpristagare i litteratur, Tomas Tranströmer, med sin diktsamling Dikter och prosa 1954-2004. Också det en bok som tycks landa väl i alla läger med sin tillgängliga och internationellt gångbara poesi.

Årets viktigaste faktabok är Det stora tågrånet av Mikael Nyberg. Med faktaredovisning och intervjuer visar Nyberg sakligt på det stora fiasko som uppstått efter att SJ sålts ut till en rad olika privata aktörer. Marknadsanpassningens katastrofala följder är något som alla tågresenärer säkert känt av. Det här är en angelägen bok om hur samhällsansvaret försvinner när vinstintresset tar över och allt gemensamt ska säljas ut.

På seriefronten jublade alla fans när Liv Strömquist kom ut med ett nytt album: Ja till Liv! Här får vi skarpa analyser av varför barn är kristdemokrater, hur en tjejkväll i Tredje riket kan se ut och vad man kommer att finna i utgrävningarna efter att Moderaterna har dött ut.

Årets kulturskandal stod den danske regissören Lars von Trier för då han i Cannes skämtade om sin beundran för Hitler. ”Vi har lite nazister i oss alla” ska han bland annat ha sagt. Lars von Trier pladdrade på om judar och nazism inför världspressen tills han dömdes persona non grata från hela festivalen, något som den excentriske regissören tog som en hedersutmärkelse. Hans enhälligt hyllade film Melancholia fanns dock kvar i tävlingen och skådespelerskan Kirsten Dunst vann priset för bästa kvinnliga huvudroll.

En annan som vann pris i Cannes i år var den svenske regissören Ruben Östlund med sin kontroversiella film Play. De efterföljande debattinläggen om huruvida Play spelar Sverigedemokraterna rakt i händerna eller inte, har gjort att snart sagt alla har en åsikt om filmen, oavsett om man har sett den eller ej. Årets filmfenomen som sträckt sig långt utanför biosalongerna.

En annan svensk film som blev en riktig snackis tidigt på året var Johannes Nyholms fantastiska kortfilm Las Palmas. Här är det regissörens ettåriga dotter som spelar en medelålders tant som lever rullan på en charterort. Den tragikomiska trailern Baby trashes bar in Las Palmas där babyn tultar runt som ett fyllo på restaurang bland förfärade marionettdockor har setts över 13 miljoner gånger på Youtube.
En viktig dokumentärfilm som är värd mer uppmärksamhet är Maj Wechselmanns Det är upp till dig! som handlar om Lundin Oils/Petroleums smutsiga spel i oljeexploateringen i södra Sudan och i Ogadenprovinsen. Den handlar om hur oljebolagen drar nytta av militära övergrepp mot civilbefolkningen med syfte att utvinna olja. Och det handlar om var våra pensionspengar är placerade. Det var precis det här som journalisterna Martin Schibbye och Johan Person var på väg att undersöka när de greps i Etiopien. Där sitter de just nu dömda som ”terrorister” i väntan på straff. Och vad är egentligen Carl Bildts roll i det hela? Maj Wechsel-mann har även sammanställt en bok med samma namn. 2011 var året då stora män föll från sina piedestaler. Khadaffi jagades in i ett rör och avrättades, Ben Ali fick fly, Mubarak rullades in på bår i rätten. Usama bin Ladin fick ett skott i huvudet, Kim Jong Il bara dog. Berlusconi vinkade ett snöpligt adjö, Papandreou likaså. Dominique Strauss-Kahn kunde köpa sig fri från våldtäktsanklagelser, men det var på håret. När Julian Assange anklagades för det-samma delade han sina följare i två läger. Det gamla kvinnohatet blossade upp i modern tappning: de var femmes fatales utsända av CIA i syfte att knäcka en mytomspunnen frihetskämpe. Å andra sidan väcktes debatten kring vad som är tillåtet och oskrivet i sexuella relationer på twittertaggen #prataomdet, som för övrigt förtjänade Stora Journalistpriset ”för att ha gjort det privata allmängiltigt”. Under året har vi också mist en del stora kulturpersonligheter. Lena Nyman, Lasse Brandeby och Amy Winehouse är några vars minnen och verk kommer att leva vidare.

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.