Kazakstan: massaker på strejkande arbetare

05 januari 2012

Nyheter, Utrikes

Helgens massaker på strejkan¬de arbetare i Kazakstan har inte fått någon större uppmärksam¬het i väst. De första rapporterna, bland annat från ryska nyhets¬byrån RIA, sade att 20 demon¬strerande arbetare skjutit till döds av diktatorn Nazarbajevs trupper i staden Zjana-Ozen under fredagen. Enligt fortsatta rapporter har dödandet fortsatt under lördagen och söndagen på andra håll i landet, bland annat i staden Sjetpe där militären skjutit ihjäl järnvägsarbetare som gått ut i strejk för att stop¬pat tågtrafiken. Regimen har nu erkänt att 15 människor har dödats, medan oppositionen hävdar att det snarare rör sig om 70 dödade och runt 500 sårade demonstranter.
Demonstrationen den 16 december som polisen öppnade eld mot hölls i protest mot det officiella firandet av Kazak¬stans självständighetsdag från Sovjetunionen 1991. Ett datum som också markerar Nursultan Nazarbajevs 20 år vid makten.
Men helgens händelser har sin upprinnelse i en storstrejk bland oljearbetare som har pågått i mer än sju månader, bland annat med kravet att få bilda en egen fackförening. Det är inte första gången strejkande arbetare blir mördade av regi¬mens trupper i den pågående konflikten, och många har även fängslats, inklusive juristen Natalia Sokolova som i augusti dömdes till sex års fängelse när hon försökte försvara arbetar¬nas rättigheter. Men med mass¬mördandet av demonstrerande arbetare på gator och torg har en ny fas i konflikten inletts, och visar kanske på att Nazarbajev börjar känna sig allt mer trängd på hemmaplan, trots stöd från EU, USA och Ryssland.
Tidigare i höstas var två av strejkledarna, trotskisterna Muchtar Umbetov och Jesenbek Uktesjbajev, i Europa, bland an¬nat för att vittna om situationen i Kazakstan för OSSE:s konfe¬rens för mänskliga rättigheter i Warszawa. De besökte också Sverige vilket uppmärksamma¬des i Dagens Arbete och LO.se. Själv skrev jag om dem i Fria Tidningen (19/10) efter att ha tillbringat en kväll med dem i en Stockholmsförort vid ett möte dit de bjudits av Rättvisepartiet Socialisterna.
Båda hade utsatts för mord¬försök för sitt fackliga arbete. Muchtar Umbetov låg ett halvår på sjukhus efter ett överfall nyligen. Jesenbek Uktesjbajev har suttit i fängelse tre gånger och när vi skildes berättade han att han räknade med att återigen fängslas när han nu återvände till Kazakstan.
”Men om vi segrar ger det mod till fortsatt kamp, inte bara för arbetarklassen i Kazakstan utan också bland arbetarna i våra grannländer. Hela Centralasien följer vår strejk med spänning nu” sade han då. Just nu är det dock svårt att följa utvecklingen i Kazakstan eftersom myndighe¬terna har stängt av internet och telefonförbindelserna.
Kazakstan är ett av världens rikaste länder på naturresurser och exporterar olja till EU, Ryss¬land och Kina.
Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.