Tillsammans mot rasismen

19 december 2011

Förstasidan, Nyheter, På plats

”Nåt hundratal var allt de högerextrema fick ihop för sin demonstration. Gudskelov! Vänsterhänta transor mot biltullar skulle få ihop fler!” Så twittrade Jonas Gardell om lördagens nazistmarsch i Stockholm.
Mellan 300 och 500 högerextremister samlades på Mynttorget i Stockholm city den 10 december. Det var den så kallade Salemmarschen som flyttade in till city – mitt under pågående Nobelfest och julrusch – för att gå i fackeltåg under parollen ”Stoppa svenskfientligheten”. Motdemonstrationerna lät inte vänta på sig.

Kampanjen ”Vi är 94 procent”, som bland andra Stockholms antirasistiska kulturförening STARK står bakom, hade samlat omkring 1 500 personer i Kungsträdgården för tal och musikakter. ”Vi är 94 procent” syftar på de 94 procent av väljarna som inte röstade på Sverigedemokraterna i förra riksdagsvalet. Nätverket Allt åt alla Stockholm anordnade den ”Ljudiska konspirationen – ljud mot nazistmarschen” som gick ut på att störa de högerextremas demonstration med så mycket oljud som möjligt.
SNAIV (Stoppa nazismen aktivt ickevåld) stod tysta längs med de högerextremas fackeltåg med plakat med namn, ort och datum på 21 av de personer som mördats av nazister i Sverige sedan 80-talet. Det färgglada inslaget ”Brittans damgympa” lockade många åskådare när de dansade mot rasism iförda trikåer och benvärmare på Mynttorget.

Enligt olika medarrangörer som Internationalen talat med så har engagemanget inför lördagens demonstration varit stort och samarbetet mellan olika vänsteraktivister och –organisationer fungerat bra.
– Vi är väldigt nöjda med kampanjen och demonstrationen. Vi är nöjda med att vi lyckades mobilisera så många som ville visa sitt motstånd, säger Theo Karlsson, talesperson för ”Vi är 94 procent”.
Per Hedlund från STARK tycker också att mobiliseringen var lyckad.
–Jag har själv aldrig varit på en Salemdemonstration, men de som har varit det sa att motdemonstrationerna var mycket större här.
För Per Hedlund blev det ingen interaktion med de högerextrema.
– Poliser fanns överallt för att hålla grupperna ifrån varandra. När vi förde oljud på deras demonstration skedde det på andra sidan bron, från Riksdagen. Men jag tror att de hörde oss. Damgympan som höll till nära nazisterna sa att de kunde höra oss och att det kändes positivt.

Övriga organisationer som syntes under dagen var LO som hade en manifestation på Södermalmstorg och Ung Vänster som utförde ”flashmobs” på olika platser i Stockholm under dagen.
Många aktiviteter pågick samtidigt på olika platser i Stock­holm och motdemonstranter kunde skaffa sig överblick via liveuppdateringar på Motkraft.net, den livestreamade radiokanalen Planka.fm, och på Twitter.
Uppgifter gör gällande att motdemonstranterna uppgick till 2 000 personer, fyra gånger så många som de högerextrema. Salemmarschen har stadigt minskat i storlek sedan starten år 2000 och var i år mindre än någonsin.

Katarina Wikström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.