Moderaternas eget Lundsberg

12 december 2011

Förstasidan

På nittiotalet skrev Fredrik Reinfeldt en bok, Det sovande folket. En brutal uppgörelse med mångt och mycket som han tyckte gått snett i det svenska samhället.
Här fanns sådana godbitar som att välfärdssamhället passiviserade svenskarna och gjorde oss till halvsovande, slöa och bidragsberoende slöskallar vars högtidsstund i livet var när barn- och hyresbidrag kunde kvitteras ut.
I boken fanns ett återkommande tema. Individens frihet istället för individens frihet för kollektivets nytta. Det handlade kort och gott om dig själv och din förmåga att ta privata initiativ.
Individens frihet och den privata initiativförmågan blev efter regeringsskiftet omsatt till politisk hårdvara. Bidragen och alla de ersättningar, antingen det handlade om sjukförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring, sänktes kraftigt. Du och jag skulle via detta piskas att ta arbeten som inte finns i massarbetslöshetens Sverige.
Tystnadens och hukandets tid var här. De arbetslösa och sjuka kom att skuldbeläggas för att de inte hade de vassa armbågarna och rätta kontakterna för att kunna ta privata initiativ. Och får man ut runt 10 000 i månaden efter skatt känner man sig inte särskilt fri, utan snarare ofriare än någonsin.
Hur moderaterna lever upp till sina egna ideal har vi nu fått besked om. I den före detta moderatkvinnan och riksledamoten Anne-Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet – Rapport från Sveriges riksdag.
Några exempel. Riksdagsmannen och moderaten Karl Sigfrid var en av frondörerna när de så omdiskuterade FRA-lagarna skulle antas. Som brukligt är samlades den moderata riksdagsgruppen innan det var dags för omröstning.
Den som anförde taktpinnen var Reinfeldt själv i egen hög person. Av honom fick en hukande Sigfrid höra.
”Det är på dina axlar regeringsmakten vilar. Det är du – bara du – som förstör för miljoner människor. Du är den svaga länken! Ska skotten mot regeringen komma inifrån? Från en av de egna?”
Andra moderater försöker vid ett tillfälle hävda sin demokratiska rätt att ha en av avvikande åsikt.
Svaret från Reinfeldt blir:
”Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat.”
Moderaterna, ett toppstyrt och odemokratiskt parti. Ett parti där individen vare sig har någon plats än mindre någon frihet.
Snarare påminner moderaternas och deras ledning om ett privatpolitiskt Lundsberg där den som vågar hävda sin egen rätt i Lundsbergsk anda kan vänta sig ”en vänskaplig kamratlig klapp” för sin vilja att gå egna vägar.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.