Moderaterna säljer hus till underpris

13 december 2011

Förstasidan, Stockholm

1 052 lägenheter ur Stockholms kommunala bestånd i förorterna Bredäng och Kärrtorp säljs ut till privatföretaget Primula Byggnads AB. Detta trots omfattande protester – i stort sett alla hyresgäster i de berörda bostäderna ville hellre fortsätta bo kvar med Svenska Bostäder som värd.
Förra måndagen, samma kväll som det slutgiltiga beslutet skulle fattas, hölls en fackeldemonstration utanför Stockholms stadshus. De boende hade också samlat in över 4 000 namnunderskrifter, men förgäves. Den borgerliga alliansen med bostadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i spetsen klubbade igenom affären med endast tre rösters majoritet, 52 för och 49 emot.
Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V) Stockholms stad, har varit drivande i motståndet mot denna utförsäljning. Under måndagens debatt krävde hon att Moderaterna tar hänsyn till opinionen: ”Ni moderater gick
till val på att ni ska lyssna på människor. Men det gäller visst bara vissa människor. Borde inte 4 000 människors röster vara lika mycket värda som din Joakim Larsson?”, sa hon.
Joakim Larsson svarade: ”Svenska Bostäder styrs inte av hyresgästerna. Det är Stockholms kommun som är ägare”.
Totalt rör det sig om 1 052 lägenheter; 207 i Kärrtorp och 845 i Bredäng. Som delbetalning får Svenska bostäder samtidigt köpa 122 lägenheter i Hammarby Sjöstad. Staden säljer allmännyttans lägenheter för 613 miljoner kronor, ett pris som ligger sju miljoner under taxeringsvärdet, men köper lägenheterna i Hammarby Sjöstad av Primula för 352 miljoner, ett pris som ligger 30 procent över taxeringsvärdet.
Nu överklagar Vänsterpartiet i Stockholm bostadsaffären mellan Stockholm stad och Primula till Förvaltningsdomstolen, eftersom den bryter mot både kommunallagen och EU:s konkurrensregler. V påpekar att ett enskilt företag inte utan sakliga skäl får köpa utan konkurrens med andra, och eftersom allmännyttans lägenheter här säljs ut till underpris så har ett individuellt stöd riktats till ett privat företag.
”Den sittande majoriteten har en lång historia av tveksamma affärer och då denna affär skett på så oklara grunder finns det all anledning att pröva den rättsligt. Inte en enda av de boende i dessa fastigheter ville säljas från allmännyttan, men Joakim Larsson (M) kör över dem och kallar det dialog”, skriver Ann-Margarethe Livh i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningen ska hjälpa till med att kräva att beslutet inte drivs igenom. Men som organisation kan Hyresgästföreningen inte själv överklaga beslutet, det kan bara personer som bor i Stockholm.
– Vi kan hjälpa till med de juridiska formuleringarna. Jag tror att det blir en tuff diskussion om att övertyga Förvaltningsdomstolen, men man får inte ge upp, säger P O Brogren, presstalesman vid Hyresgästföreningen region Stockholm, till Svenska Dagbladet.
Något skriftligt krav på att Primula ska rusta upp lägenheterna finns inte. Enligt DN hävdar ordförande i Svenska Bostäder, Berthold Gustavsson (M), att det inte går att skriva in en sådan förbindelse i ett försäljningsavtal, men att kommunen har goda erfarenheter av Primula och litar på det muntliga löftet att företaget kommer att genomföra upprustningarna ändå.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.