Kommunalarna tappar också förtroende för S…

19 december 2011

Inrikes, Nyheter

För en dryg vecka sedan publicerade SCB sin stora väljar­undersökning.
Inte oväntat visade den på rekordlåga siffror för socialdemokraterna. 27,7 procent i november mot 34,0 procent i maj, när Håkan Juholt var pinfärsk partiordförande och innan det stora drevet dragit igång.
Men hur ser stödet ut för S bland fackets medlemmar? Ja, helt klart är det vikande där också.
Bland Kommunals medlemmar minskar stödet för socialdemokraterna kraftigt. Från 60 procent när Håkan Juholt valdes till ny partiordförande i mars till dryga 50,6 procent, uppger www.ka.se. Fortsätter den trenden är socialdemokraterna på väg mot bottennoteringarna på nittiotalet då regeringen lät kommunalarna bära den tyngsta bördan i den pågående budget­saneringen.
Ser man till hur kommunalarna skulle rösta om det var val idag skulle moderaterna öka kraftigt. Från 16,3 procent i maj till 21,3 procent i november. Därmed når moderaterna sina högsta noteringar någonsin.

I en fallande skala ser stödet ut så här bland Kommunals medlemmar.
Miljöpartiet 10,3 procent, väns­ter­partiet 6,8 procent, centerpartiet 4,2 procent, folkpartiet 3,0 procent, sverigedemokraterna 2,7 procent och krist­demokraterna 0,8 procent.

Ser man till LO-medlemmarna i stort är trenden för socialdemokraterna också på nedåtgående. 54 procent i maj har reducerats till 48,5 procent.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.