Durbanmötet ”ett svek mot de fattiga”

19 december 2011

Förstasidan, Politik

Toppmötet om klimatet är över. Miljöminister Lena Ek är nöjd med den överenskommelse som hamrades fram i tolfte timmen med att bland annat Kyotoprotokollet ska förlängas, och en så kallad långsiktig plan för minskningar av utsläppen utan legala krav har antagits.
Dessutom beslutades om en ny klimatfond. Men haken med den är rätt stor – den saknar nämligen pengar.
En som var på plats och följt förhandlingarna i Durban är Jens Holm, vänsterpartiet och klimatpolitisk talesperson för partiet. Han är långt ifrån lika nöjd som Lena Ek, snarare mycket missnöjd.
Jens Holm konstaterar i ett pressmeddelande att det i för sig var glädjande att förhandlingarna inte brakade ihop helt och hållet.
– Men annars är Durban en stor besvikelse. De långsiktiga minskningskraven är inte bindande och det finns inga pengar i klimatfonden, säger Jens Holm.
Enligt Jens Holm är det ett svek mot världens fattiga att mötet inte lyckades finansiera den nya klimatfonden.
– En fond utan pengar är inget att ha. Lena Ek och Sverige bär här ett stort ansvar. Var finns pengarna”, frågar sig Jens Holm.
Jens Holm avrundar med följande passning till bland annat Fredrik Reinfeldt:
– Samtidigt har Fredrik Reinfeldt och EU-ledarna i Bryssel kommit överens om hundratals miljarder till Europas banker. Men när det gäller klimatpengar till världens fattiga finns inte ett öre. Oacceptabelt.
Kjell Pettersson
Illustration: Bengt-Olof Lindbergh

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.