Vårdskandalerna duggar – och debatten flammar upp

14 november 2011

Ekonomi, Förstasidan, Nyheter

Vårdskandalerna på äldreboenden har duggat tätt den senaste tiden. Särskilt har bolaget Caremas namn kommit upp.
– Förbjud riskkapitalbolag i äldreomsorgen, säger Ulla Andersson (V), när siffrorna på Caremas vinst kommit ut i media – 33 procent på eget kapital.

Också Roger Mogert, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm, vill ha en stor granskning av hela Caremas verksamhet i Stockholm, och ifrågasätter om man överhuvudtaget ska anlita vinstdrivande företag, skriver Kommunalarbetaren.
Uppgifterna om vanvård och brist på resurser har särskilt gällt två äldreboenden i Stockholmstrakten, Koppargården i Vällingby och Tallbohov i Järfälla.
Dagens Nyheter har granskat vårdskandalerna i Stockholm den senaste tiden, och berättar om förhållandena på Koppargården: undernäring, fallolyckor, onödiga amputationer och ett dödsfall på grund av ett illa skött sår. Socialstyrelsen har fått ett yttrande från ansvarig läkare som bedömer att hälften av de boende riskerar skada, enligt DN, som tillägger att Stockholms kommunstyrelse kommer att bryta avtalet med Carema om driften av Koppargården.
Också personal från Tallbohov börjar berätta för DN: det saknas ofta tvål, toalettpapper, handsprit och liknande, brister fick inte dokumenteras enligt order från ledningen, en boende fick sova på golvet när en säng gick sönder.
Stockholms stad kommer också att säga upp Caremas avtal om Koppargården. Och Carema Cares vd Carl Gyllfors måste ta itu med det förlorade förtroendet
– Stockholm är en stor kund och ”vi har ett varumärke som är skadat”, säger Gyllfors till DN.
Efter nyhetsrapporteringen kom debatten. 3 november diskuterades DN:s granskning i SVT. Äldreminister Maria Larsson sa då:
– Anställda måste visa civilkurage.
Med i programmet var också Nejad Khadiri, och han blev av med jobbet när han påpekade brister i hemtjänsten.

Därefter gick Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd i Stockholm, och Göran Fredriksson, ordförande för Vårdföretagarna ut i Aftonbladet debatt (”Sparka den som blundar för vanvård”). ”Den som med öppna ögon låter vanvård passera ska inte ha jobbet kvar”, skriver i stället dessa båda.
På DN debatt skriver Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholms stad, att ”nu ska vi göra allt för att förhindra att äldre far illa”. Uppföljning, tillsyn och kontroll handlar det om.
Nej, ”hårdare kontroller löser inte problemen i äldreomsorgen”, svarar Lars Ohly (V) och Ann-Margarethe Livh, gruppledare för V i Stockholms stad, på samma debattplats:
– I en fungerande marknadsekonomi så går det bra för ett företag som gör en produkt med hög kvalitet som många vill ha. Men inom svensk äldreomsorg fungerar det tvärtom. Ju färre anställda, ju billigare mat och ju kortare promenader, desto mer pengar tjänar företaget som driver äldreomsorgen.
– Så här kan vi inte ha det. Den välfärd som vi alla behöver ska vi äga och driva tillsammans..

Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.