Vår favoritgöteborgare har gått bort

25 november 2011

Förstasidan, Kultur

Att Lasse Brandeby avlidit var ett tråkigt besked för Internationalen, han ligger oss varmt om hjärtat. Vid sidan av sin skådespelarkarriär hade Lasse Brandeby ett gediget vänsterpolitiskt engagemang. Under veckan har det skrivits många rader om komikern och skådespelaren Lasse Brandeby, efter att han avlidit 66 år gammal. Hans liv och verk lämnar många ljusa minnen efter sig.

Lasse Brandeby, vars långa karriär främst rört sig i humorfåran, hade ett sätt att skämta med värme, han kunde konsten vara rolig utan att vara elak. Många minns honom kanske bäst med
en stor tudelad hårlimpa på huvudet som karaktären Kurt Olsson. Men han hade också ett seriöst politiskt intresse och manifesterade sina vänsteråsikter i olika sammanhang. Hans kändaste aktion är nog radioinslaget där han tillsammans med Janne Josefsson ringer upp Pinochet och spelar Victor Jara på högsta volym, som en hälsning till juntan i Chile.

För Internationalens räkning ställde han upp i en reklamkampanj under 90-talet. Han var också en av kandidaterna till den socialistiska valalliansen Rättviselistan 1995. Många av historierna om Lasse Brandeby tyder på att han var en man som levde snabbt och hårt. En medarbetare till Internationalen berättar om när Lasse Brandeby efter ett uppträdande i Göteborg gick bakom scenen för en intervju. Han svepte fyra starköl på en halvtimme och fortsatte ändå att prata oavbrutet. Ett intensivt liv har slocknat men skratten lever vidare. Tack för allt, Lasse!

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.