Rörelsen som vill förändra världen

14 november 2011

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Det är en ruggig tisdags- eftermiddag precis i början av november. Vi befinner oss i ABF-huset i Stockholm och klockan är strax ett. I Palmesalen har en grupp människor samlats. De ska lyssna på Linnea M Palmer Paton, representant från rörelsen Occupy Wall Street, som är på Sverigebesök.

Linnea M Palmer Paton är representant från pressteamet i Occupy Wall Street och är på plats för att berätta om denna numer världsomspännande rörelse som hämtat sin inspiration från ”den arabiska våren”. Hon berättar att Occupy Wall Street är en reaktion på det som kallas ”the Wall Street Greed” – Wall Streets girighet, eller med andra ord finansmarknadens girighet – och att organisationen har sitt ursprung i en reaktion på en annons i den kanadensiska tidningen Adbuster, vilken helt enkelt uppmanade folk att ockupera Wall Street. Människor reagerade och aktivister började planera en aktion. Det var så det hela började, förklarar hon.
– Många människor är arga på storföretagen och bankernas girighet och på att regeringen kommer till deras undsättning när det är problem, medan vanligt folk får klara sig själva bäst de kan, i samma situation. Vad vi vill se är en återreglering av bankerna, ett slut på politisk korruption och ett utrotande av fattigdomen. Vi vill få bort ”Wall Street” från politiken, så att folkets demokrati får råda, säger Linnea M Palmer Paton.
Hon berättar också att ockupationerna nu har spridit sig till andra länder och lördagen den 15:e oktober lanserades demonstrationer i mer än 1500 städer världen över. Runt 1000 personer varje dag är på plats vid tältlägret i hörnet av Wall Street vid Liberty Square i New York. Undersökningar visar att hela 67 procent av New York-borna sympatiserar med Occupy Wall Streets värderingar och organisationen har även stöd från delar av försvaret, fackföreningar, kändisar, egyptiska frihetskämpar, kapitalister, socialister, minoritetsbefolkningar, religiösa grupper och många fler. Till och med presidenten Barack Obama har indirekt uttryckt stöd för rörelsen.
Beräkningar har visat att 25 procent av rörelsens medlemmar är vänsterorienterade, medan 70 procent beskriver sig som oberoende.
Under föreläsningens avslutande frågestund får Linnea M Palmer Paton frågan om hur länge ockupationen kommer att pågå. Hennes svar är hoppingivande och ger kanske en liten fingervisning om rörelsens envishet.
– Vi planerar att fortsätta vår ockupation även i vinter. Det enda sättet jag tror att rörelsen skulle kunna upphöra på är när vi inte längre behöver den och för att det ska ske måste världen se väldigt annorlunda ut, säger hon.

Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.