Olyckligt slut för revolutionärerna

14 november 2011

Böcker, Kultur

Obruten mark är Ivan Turgenjevs sista roman. Den handlar om de ryska narodnikerna som med fredliga medel ville upplysa folket om en bättre värld. Det slutar som i verkligheten olyckligt.

Nyligen översatta Obruten mark handlar om den första generationen ryska socialister, de utopistiska narodnikerna, som trodde att de med fredliga medel skulle kunna förverkliga socialismen genom att ”gå till folket” med upplysning om att en bättre värld var möjlig.
Året är 1868. Huvudpersonen är Nezjdanov, den oäkta sonen på ett lantlig adelsgods som får leva med faderns familj på nåder, utan de privilegier som hans syskon födda inom äktenskapet har. Han förälskar sig i Marianna, som inte bara är av högre klass utan också äldre än han, men med samma revolutionära drömmar: ”hennes blick var riktad mot ett fjärran, inte det som bredde ut sig framför henne – men ett annat, okänt, ännu inte existerande, men synligt för henne, och hennes blick brann.”
Tillsammans rymmer de för att ansluta sig till revolutionärerna, leva enkelt som folket och berätta om socialismen för bönderna. Men bönderna är inte mottagliga för narodnikernas budskap, och att leva som folket är inte heller så lätt. Precis som för verklighetens narodniker slutar historien olycklig för hjältarna i Obruten mark. ”P.S. Ja, vårt folk sover… men jag anar, att om någon väcker det, så kommer det inte bli som vi tror” säger Nezjdanov.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.