Lönsamhet för Nordea – och sen då?

14 november 2011

Förstasidan, Inrikes, Kommentar, Nyheter

Nordeas vd Christian Clausen kan se fram mot en pension på 100 miljoner kronor om han slutar vid 60 år.
Nordeas anställda, företrädesvis kvinnor, kan ”se fram mot” att 2 000 av dem kommer att bli av med sina arbeten.

De fyra svenska storbankerna, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB är ett kapitel för sig. Vinsten för detta år beräknas bli 60 miljarder kronor. 13,5 miljarder mer än föregående år. Vinster ger som bekant bonus där merparten går till topparna i bankerna. Mellan fyra och sex miljarder är redan avsatta för detta ändamål.
Nordea är en av dessa banker. Förra året gjorde de en vinst på 33 miljarder kronor. För detta belönades Nordeas vd Christian Clausen. Lyxlägenhet för 22,5 miljoner kronor på direktörernas statusgata nummer ett, Strandvägen i Stockholm. Dessutom har det undertecknats ett pensionsavtal. Ett mycket frikostigt sådant med tanke på att Nordeas fem största pensionsfonder går knakigare och knakigare. Pensionsavtalet landade på hisnande 100 miljoner kronor om han går i pension om fyra år när han fyller sextio.
Nordeas affärsidé är bland annat allt högre avgifter från kunderna. Dessutom gör de grova pengar på bolån och fonder.
Kontanthanteringen har de, åtminstone i Stockholm, i princip upphört med. Att hitta ett kontor som sysslar med ”pengar” är lika svårt som att hitta en offentlig toalett i huvudstaden.Har man tur och hittar ett, får man räkna med att stå i kö några timmar och vänta på att en ofta ensam banktjänsteman, kvinnlig förstås, betjänar en.
På Aftonbladets ledarsida 5 november finns en uppmaning från kolumnisten Fredrik Virtanen. Den lyder: ”Banktjänstekvinnor, ockupera Nordea nu”.
Något som det är lätt att instämma i.
Speciellt om man tar del av följande fakta. Att medellönen för en 32-årig banktjänsteman med 6,5 års erfarenhet är 26 624 kronor. Att en tredjedel av Svenska Finansförbundets drygt 30 000 medlemmar, de flesta kvinnor, tjänade under 25 000 kronor.

Nordea, en bank med en vinst på 33 miljarder kronor. En vd med ett pensionsavtal som ger 100 miljoner kronor.
Samma bank har bestämt att de 2 000 anställda ska bli av med jobben. Motiveringen till detta beslut från bankens ledning är ”att lönsamheten måste öka”.
Lönsamhet för vem?

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.