Kvinnor förstör Maktens män

07 november 2011

Film, Kultur

George Clooney har regisserat och spelar huvudrollen i Maktens män. Han spelar den demokratiske presidentkandidaten Mike Morris som är mitt inne i ett viktigt delstatsval. Ryan Gosling är hans unga idealistiska presstalesman som snart kommer att inse att politik inte handlar om att göra människors liv bättre, utan bara om strategier för att komma till makten.

Filmen faller under genren ”politisk thriller”, en typ av film som brukar betecknas som ”smart” för att de saknar biljakter, skottlossningar och mord. Spänningen är dialogbaserad, kasten och överraskningarna är tvära.
Trots att det handlar om politik är detta ingen film som tar ställning. Det är en klassisk historia om Höga Ideal kontra Krass Realitet där den senare vinner. Det är ett smutsigt spel som pågår bakom politikens kulisser.
Visst är det spännande och birollslistan är helt briljant med gedigna skådespelarinsatser.
Tyvärr finns det något som förstör hela filmen. För vad vore väl en film om det amerikanska presidentvalet utan en blond 20-årig praktikant? Utan att avslöja för mycket handling kan jag bara fastslå att detta är det mossigaste, mest otrovärdiga och förlegade kvinnoporträttet på år och dar. Det känns världsfrånvänt till och med för att vara amerikansk storfilm, så uppenbart genomskinligt skrivet av en man. Kontentan är att unga kvinnor är flörtiga, kåta på män med makt och totalt känslostyrda och irrationella. Och framför allt betyder deras sexighet och oberäknelighet problem för männens viktiga kampanjer.
Så synd på ett annars bra upplägg.

http://youtu.be/McCt-_yYLpo

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.