Kris i ekonomin? Inte för bankerna

07 november 2011

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

De fyra svenska storbankerna beräknas göra en vinst på 60 miljarder kronor detta år. Aktieutdelningen förmodas slå alla rekord – mitt i kristider.

Krisen slår inte mot våra banker. Enligt en prognossammanställning från SME Direkt beräknas de svenska bankerna slå alla tidigare vinstrekord i år. De fyra banker det handlar om är Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB.
Nordeas beräknade vinst hamnar på nästan 25 miljarder kronor. Swedbanks landar på drygt 13 miljarder. Handelsbanken snuddar vid 12 miljarder och slutligen har vi SEB som spås göra en vinst på drygt 11 miljarder.
Sammantaget blir detta omkring 60 miljarder kronor. En summa så stor att den motsvarar den årliga statsbudgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg, enligt Svenska Dagbladet. Höga vinster brukar betyda höga utdelningar. Så också nu. Aktieägarna, företrädesvis de stora, förväntas dela på 30 miljarder i utdelning. Dessutom beräknas bonusar och andra extra ersättningar uppgå till mellan fyra och sex miljarder kronor.
Ingen kris för bankerna i nuläget alltså.
Men skulle det bli en kris så blir det skattebetalarna som står för notan. Det framgår av en granskning som Riksrevisionen genomför av den så kallade Stabilitetsfonden, rapporterar ST-press. Inrättandet av Stabilitetsfonden syftade enligt regeringen bland annat till att kreditinstituten och inte skattebetalarna skulle betala merparten av så kallade räddningsaktioner riktade mot finanssektorn.
Så blev det inte.
Bankerna står bara för en del av fondens finansiering. Under 2008 styr staten till 15 miljarder kronor ”och regeringen tillät fonden att utnyttja teckningsrätter i Nordea utan ersättning”,
skriver ST-press. Kontentan av
detta är att Stabilitetsfonden till stor del är finansierad av skattebetalarna.

Kjell Pettersson

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.